Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/N1

Sindikat Ministarstva spoljnih poslova uputio je 30. septembra interni dopis, suvoparno naslovljen kao "Osvrt na Izjašnjenje GS u vezi sa mišljenjem Sindikata MSP na Predlog pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u MSP". Iza pažljivo konsturisanih primedbi na račun nove sistematizacije, krije se, kako kažu izvori portala Nova.ras iz Ministarstva, pobuna karijernih diplomata protiv "starleta" koje osvajaju Dačićevo ministarstvo.

Pišu: Vojislav Milovančević i Mihailo Jovićević

Već na početku pomenutog dopisa, inače upućenog sekretaru Veljku Odaloviću i ministru Dačiću, upućuje se opaska:

„Sindikat želi da ukaže na značaj pune i nepristrasne primene svih akata koji uređuju funkcionisanje MSP, budući da je do sada često bio slučaj da se svi ovi akti, počev od Zakona o spoljnim poslovima, preko Uredbe o uslovima za sticanje i gubitak diplomatskog zvanja do Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, tumače ekstenzivno, a primenjuju selektivno, što ne bi smeo da bude slučaj“, navodi se u dopisu.

Slične ocene ponavljaće se kroz celi dokument, koji je dugačak gotovo četiri strane.

Niski kriterijumi, pajaci i ljubavnice

Prema rečima sagovornika portala Nova.rs, inače dobro upoznatog u rad Ministarstva spoljnih poslova, problem se može sažeti u četiri široke tačke:

„Najpre, Sindikat je reagovao na potpunu eroziju diplomatske službe. Šta to znači? Kod kuće vam sede diplomate, neraspoređene, i primaju plati po godinu ili dve godine – ponavljam, neraspoređeni“, kaže naš izvor.

Naš sagovronik potom skreće pažnju da velika većina ambasadora nije imenovana, što takođe izaziva revolt kod zaposlenih diplomata.

Foto:N1/Privatna arhiva

„Čak dve trećine najvišeg diplomatskog ešalona nije imenovano – pomoćnika ministra za bilateralu, multilateralu. Ministarstvo je potpuno obezglavljeno“, kaže naš sagovornik i iznosi teške optužbe na račun rukovodstva MSP:

„Ovim pravilnikom na koji se Sindikat pobunio, spuštaju se kriterijumi, briše se profesionalnost diplomatije, legalizuje se dovođenje ljubavnica i pajaca sa strane i njihovo napredovanje… Ovim novim aktima se omogućava da neko dođe do zvanja ambasadora sa 10 godina rada – kao kad bi general postao vojnik koji je u vojsci 10 godina“, zaključuje naš sagovornik.

„Svedoci smo različitih aršina“

Ovakav stav se, nema sumnje, može pročitati i u samom dopisu. Tako se, na primer, u jednom pasusu dopisa navodi da se Sindikat u potpunosti slaže sa tim da se „ne može štititi ekskluzivnost MSP“,  da ono ne bi trebalo da bude „zatvoreni klub“, ali da „sva lica koja se zapošljavaju u MSP radi obavljanja poslova iz njegove delatnosti (uključujući i ona koja se u radni odnos primaju po članu 41. Zakona o spoljnim poslovima), treba da ispunjavaju strogo propisane kriterijume koji se, između ostalog, tiče poznavanja stranih jezika i uspešno položenog diplomatsko-konzularnog ispita, ali i da za sve njih važe isti kriterijumi kada je ostvarivanje radnih prava u pitanju (napredovanje, premeštaji i dr.)“.

„Nažalost, prema postojećem stanju, svakodnevno smo svedoci primene različitih aršina kojima se u najvećoj meri diskriminiše jedna grupacija zaposlenih – karijerne diplomate. Dovoljan dokaz diskriminacije predstavlja činjenica da karijerni diplomata ni u kom slučaju ne može da dostigne zvanje ambasadora u MSP – sa 10 godina radnog iskustva u struci, ministra savetnika – sa 8 godina radnog iskustva u struci, pa čak ni drugog sekretara – sa 4 godine radnog iskustva, dok to isto ne važi za lica koja su zasnovala radni odnos po nekom drugom osnovu i, gotovo po pravilu, dobila visoka ili najviša diplomatska zvanja bez ikakvog prethodnog iskustva rada u diplomatskoj struci ili pak oblasti spoljne politike“, navodi se u dopisu.

Opstaju državne starlete

Između redova, da se primetiti da stara boljka i dalje mori Ministarstvo. Praksa koja je najočiglednija bila za mandata Ivana Mrkića – zapošljavanje nekvalifikovanih kadrova među kojima je bio i veliki broj mlađih, atraktivnih devojaka – opstaje i dalje. Iako su i ministar Dačić i sekretar Odalović nekoliko puta i javno govorili o ovom problemu, stare navike teško umiru.

Dušica Jevđenović i Milivoje Zarubica, Foto:Facebook

Najpoznatija među „starletama u MSP“ bila je svakako Dušica Jevđenović. Jevđenović, koja je u MSP stigla u pomenutom talasu, bila je službenica Ministarstva spoljnih poslova. Nakon što se javnost u više navrata pitala koje su njene kvalifikacije za ovo mesto, Jevđenović je smenjena, a poslednji put bila je aktuelna u javnosti kada je prošle godine prijavila svog supruga Milivoja Zarubicu – inače poznatog kao jedan od najvećih trgovcem robljem u Srbiji.

Među njima je i Vanja Hadžović, koja je, prema rečima bivšeg šefa diplomatije Mrkića, u MSP stigla na preporuku potpredsednika SPS i aktuelnog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića. Bila je potpredsednica omladine SPS u Zemunu. Završila je „Megatrend“, a poznata je i po obnaženim snimcima na internetu. Upisala je i Diplomatsku akademiju, ali ju je napustila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare