Foto: N1

Podgorička Pobjeda piše kako saznaje da predsednik Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanje srpskog državnog vrha, navodno, radi na ugovaranju ponovnog izvoza vina kompanije Plantaže na rusko tržište.

Izvoz vina na tržište Rusije zabranjen je pre četiri godine, kad se Crna Gora priklonila sankcijama Evropske unije Rusiji zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, a Rusija je tada odgovorila protivsankcijama, pa je njihov državni organ Rospotrebnadzor saopštio da su vina Plantaža štetna i neispravna i moraju biti povučena sa ruskog tržišta.

Mera zabrane izvoza ističe 6. marta ove godine, a da li će biti produžena odlučiće EU.

Plantaže su, inače, jedan od većih resursa Crne Gore koje su danas na ivici bankrota. Premijer Zdravko Krivokapić je nedavno rekao da će vlada učiniti sve da ta kompanija, u većinskom državnom vlasništvu, preživi, a ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je najavio je da će odgovarati svi oni koji su tu kompaniju doveli u stanje u kojem je Pobjeda piše i da je ambasador Rusije u Podgorici Vladislav Maslenkov u petak posetio Plantaže, gde je razgovarao sa izvršnim direktorom Miroslavom Vukovićem, a nakon toga je iz kompanije saopšteno da su „Plantaže „spremne da rade na obnovi izvoza svojih proizvoda na tržište Rusije“.

Takođe, prema neimenovanim izvorima podgoričkid dnevnik piše da je u taj navodni posao uključen i Demokratski front, a reč je, tvrde, o ugovaranju prodaje crnogorskih vina Rusiji vredan tri miiona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare