Aleksandar Vučić se pohvalio indeksom
Instagram/BuducnostSrbije

Predsednik Aleksandar Vučić juče ujutru je na zvaničan Instagram nalog "Budućnost Srbije" okačio fotografiju koja ilustruje činjenicu da je korak bliže ostvarenju jednog od snova i ličnih ambicija koje je podelio sa javnošću - da postane košarkaški trener. Osim toga, u javnosti je do sada govorio o nizu svojih pasija - od vina, preko šaha, do ljubavi prema navijanju i "Zvezdi".

Predsednikovi javni nastupi – naročito oni koje plasira putem drušvenih medija i u neformalnim intervjuima – ovaploćuju SNS-ov politički „keč ol“ kredo. Volite vina – voli ih i predsednik; navijate za Crvenu Zvezdu – navija i predsednik, ali mu je istaknuti član Glavnog odbora stranke direktor KK „Partizan“; fasciniraju vas intelektualne bravure šahista – predsednik je maltene velemajstor.

PROČITAJTE JOŠ...

„Sine, daj gol“

Tako je, recimo, pre nešto manje od godinu dana, predsednik Vučić „sugerisao“ Aleksi Vukanoviću, napadaču „Zvezde“, da postigne gol u odlučujućoj utakmici kvalifikacija „crveno-belih“ na putu do Lige šampiona protiv švajcarkog Jang Bojsa.

Predsednik i fudbaler čuli su se neposredno pre utakmice, posredstvom direktora kluba Zvezdana Terzića. Vučićeva poruka bila je kratka i plodonosna:

„Rekao sam mu, sine, daj gol, on ga je dao“, rekao je Vučić medijima dan nakon utakmice. Osim toga, predsednik ne krije da je pasionirani ljubitelj sporta, konkretno pomenutog beogradskog kluba, te da je u mladosti često bio na tribinama, a prisustvovao je i legendarnoj utakmici Zvezda-Dinamo, koja je najavila raspad SFRJ.

Šahovski velemajstor

Predsednik voli i šah, i često ga igra sa najbližim saradnicima. Oni, redom, veličaju njegovo umeće u ovom sportu. Predsednik često „šeruje“ fotografije na kojima šah igra u predahu između državničkih aktivnosti, ali i nekim kriznim trenucima.

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović, partija šaha

 

Takva je bila ova iznad, kada se u martu prošle godine predsednik suočio sa prvim masovnijim protestima usmerenim direktno na njega. U trenucima okupljanja građana, Vučić je u predsedništvu igrao šah sa ministrom Nebojšom Stefanovićem.

Enolog entuzijasta

Predsendikova ljubav prema vinima je, takođe, nešto na čemu bazira svoj imidž u javnosti, i to značajno pre nego što je došao na vlast. U Jajincima, porodičnoj kući na periferiji Beograda, predsednik ima i reprezentativan vinski podrum, koji je pokazivao i medijima, ali i saradnicima.

Ljubav prema vinima pokazuje i podrškom srpskim vinarima, kao što se može videti na slici iznad.

Košarkaški trener

Ova košarkaška pasija nešto je novijeg porekla. U intervjuu „Kuriru“ predsednik je nedavno izrazio želju da se, nakon političke, posveti karijeri košarkaškog trenera. Ne, ipak, profesionalnog: želja mu je da trenira mlađe kategorije, da radi sa mladim talentima.

„Po drugi put u životu sam postao student, ovoga puta – Visoke sportske škole strukovnih studija @sportskaizdravstvena, u želji da postanem košarkaški trener za klince. Ne biste verovali koliko sam srećan što posle mnogo godina krećem u ostvarenje dečačkih snova”, napisao je predsednik jutros.

PROČITAJTE JOŠ...

Razno: od puteva do BDP preko respiratora

Osim hobija i strasti mimo politike, i u (maltene svim) političkim nastupima predsednik voli da istakne svestranost u razmišljanju i delovanju. Posebno su atraktivni njegovi nastupi na gradilištima širom zemlje, na kojima direktoru JP Puteva Srbije objašnjava koliko je dugačka određena deonica autoputa i koliko bi trebalo da košta.

Foto: Printscreen Tanjug

Na sličan način, predsednik često analizira fluktuacije u srpskom BDP na način koji je evidentno ekspertski, premda ponekad nerazumljiv građanima. Govorio je, samopouzdano, i o sistemu rada i funkciji respiratora tokom uručivanja istih bolnici u Novom Pazaru. U slobodno vreme, sklon je učenju jezika – ruski i kineski su mu omiljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare