Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Iako donose svakodnevne i važne odluke koje mogu odrediti sudbinu zemalja, ali i građana širom planete, o prihodima svetskih, ali i regionalnih predsednika i premijera ne govori se često.

Ukoliko se analiziraju predsednici nekoliko zemalja koje važe za svetske sile, može se videti kako razlike u platama koje se izdvajaju iz budžeta za njihove funkcije variraju od basnoslovnih iznosa, pa sve do onih koji se teško mogu oceniti kao realni, ali predstavljaju zvanične izvore vlada, odnosno kabineta predsednika, piše Klix.ba.

Ukoliko se posmatraju plate predsednika i premijera u zemljama bivše Jugoslavije, listu predvodi Bosna i Hercegovina.

Zbog državnog uređenja i tročlanog Predsedništva, na godišnjem nivou se u BiH za njihove plate, u ukupnom iznosu za sve članove, izdvaja nešto više od 100.000 evra. Osnovna mesečna plata člana Predsedništva BiH propisana je na 6.000 KM (oko 3.070 evra).

Gledajući druge države regiona, „najbogatiji“ predsednik je prvi čovek Hrvatske Zoran Milanović. Prema podacima iz imovinske karte, predsednik Hrvatske je prijavio neto iznos plate od 3.555 evra na mesečnom nivou.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sličan iznos plate prima i predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar, koja na godišnjem nivou inkasira 42.456 evra, odnosno 3.538 evra mesečno.

Kada je reč o predsedniku Crne Gore, s obzirom na to da je Jakov Milatović tek izabran pre nekoliko nedelja, kao uvid u platu predsednika Crne Gore poslužio je imovinski karton bivšeg predsednika Mila Đukanovića, koji je na godišnjem nivou primao 26.490 evra (2.207 evra mesečno).

Milo Đukanović Foto:Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Među onima koji primaju najmanji iznos kada je reč o plati je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, prijavio mesečni iznos plate od 1.500 evra.

Naravno, iluzorno je očekivati kako donosioci odluka, naročito predsednici i premijeri, na mesečnom nivou „žive“ samo od osnovne plate.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Pored osnovne plate, gotovo u svakom slučaju postoje i druge naknade koje utiču na ukupan iznos prihoda premijera ili predsednika na mesečnom nivou.

Međutim, svakako i ovi iznosi mogu da posluže kao dobar pokazatelj koliko se zapravo sredstava iz budžeta izdvaja za one koji često donose i najvažnije odluke, kako za građane svojih zemalja, tako i za ceo svet.

Kada je reč o platama predsednika u svetu, na vrhu ove liste, bar kada govorimo o najjačim državama sveta, izdvaja se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden.
Prema američkim zakonima i Ustavu, platu predsednika SAD određuje Kongres, pa je ona već godinama na istom nivou, što znači da su iste iznose kada se govori o platama primali i Bajden, ali i njegovi prethodnici, uključujući Donalda Trampa i Baraka Obamu.

Pročitajte još...

Prema informacijama iz Bele kuće, godišnja plata američkog predsednika propisana je na 400.000 dolara.

Ono što je interesantno, kroz istoriju SAD, plata predsednika je rasla nekoliko puta. Prvih 18 američkih predsednika imalo je propisanu platu od 25.000 dolara. Od 1933. do 1945. godine, plata američkih predsednika povećana je na 75.000 dolara, a 1969. godine Kongres je usvojio odluku o povećanju plate na 200.000 dolara.

Poslednje uvećanje plate predsednika SAD dogodilo se 2000. godine, kada je Kongres platu podigao na 400.000 dolara, što je cifra koja se održala do danas.

Jedan od onih koji se može pohvaliti platom je i kancelar Nemačke Olaf Šolc, koji na godišnjem nivou inkasira 360.000 evra, što je neznatno manje od američkog predsednika.

Međutim, nemački kancelar nije osoba koja zarađuje i najveći iznos kada je reč o platama. Nemački Tagesschau objavio je informacije da najmanje 21 član odbora saveznih kompanija ima veću platu od prvog čoveka države. Prema pisanju ovog medija, najviše zarađuje generalni direktor nemačke železnice, Deutsche Bahna, sa godišnjom platom od 900.000 evra.

Kada je reč o ostalim državnicima, izdvajaju se premijer Velike Britanije Riši Sunak i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji na godišnjem nivou zarađuju 189.127, odnosno 162.000 evra.

Za neke zvaničnike, javno dostupne informacije o platama jako je teško pronaći. Prema pisanju CNN-a, Kremlj je saopštio da ruski predsednik Vladimir Putin na godišnjem nivou inkasira 127.513 evra.

Ono što je interesantno, među državnicima koji zarađuju najmanje novca su predsednik Turske i Kine.

Turski list Cumhuriyet objavio je informacije da je plata predsednika iznosila 100.750 turskih lira (4.752 evra) na mesečnom nivou, što je iznos koji je turski predsednik primao i u prethodnoj godini.

Verovatno najinteresantniji podatak je onaj koji se odnosi na prvog čoveka Kine, Sija Đinpinga. Državni mediji u Kini objavili su ranije informaciju da je godišnji iznos plate predsednika 20.000 dolara.

Najveće povećanje plate usledilo je 2015. godine, kada je Komunistička partija odobrila povećanje za 62 posto i to za predsednika i još šest visokorangiranih zvaničnika.

Bonus video: Vučić pričao o platama u Srbiji iz opozicije je dobio komentar „lekovi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar