Čedomir Stojković Foto: Medija centar Beograd

Advokat Čedomir Stojković ocenio je danas da nikada u istoriji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, niti bilo kog drugo tužilaštva u Srbiji nije se dogodilo da se krivična prijava odbaci za samo četiri radna dana od kada je podneta i to bez sprovođenja bilo kakve istrage.

Stojković je ovo izjavio reagujući na natpise u medijima da je Više javno tužilaštvo odbacilo krivične prijave podnete protiv ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, direktora BIA Aleksandra Vulina i drugih povodom regrutovanja i grupe Vagner.

„Po prijemu krivične prijave Više javno tužilaštvo u Beogradu je imalo dužnost da proveri navode prijave i da se u tom smislu naredbom i zahtevom obrati Bezbednosnoj informativnoj agenciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova za prikupljanje obaveštenja i proveru navoda krivične prijave, da sprovede istragu pa tek po dobijanju takvih podataka da dalje odlučuje o radnjama u predmetu. A s obzirom na važnost pitanja tužilaštvo je imalo dužnost da veoma detaljno i pažljivo ispita ono što se prijavljuje“, naveo je Stojković u pisanoj izjavi.

U situaciji kada je internet preplavljen snimcima o, kako je naveo Stojković, obuci građana Srbije za rat u Ukrajini, tužilaštvo i bezbednosne službe su, ističe, morale same da deluju i otvore istragu.

„A nisu. Zato smo mi podneli krivične prijave. Tužilaštvo ih je rekordno odbacilo (za samo 4 radna dane bez sprovođenja bilo kakve istrage). Time je tužilaštvo nedvosmisleno pokazalo da je istraga o regrutovanju i Vagneru sprečena. Po čijem nalogu“, upitao je on.

On je podsetio da je krivična prijava protiv šefa BIA podneta „upravo zbog njegovog sprečavanja BIA-e da istražuje rad Vagnera u Srbiji, a sada je sprečena istraga o tom njegovom sprečavaju“.

„Jasno je i nesumnjivo da građani Srbije posećuju Vagner centar u Sankt Petersburgu i time se hvale na društvenim mrežama. Jasno je i nesumnjivo da se građani Srbije obučavaju u oružanim formacijama za rat u Ukrajini i da su tamo, i time se hvale na društvenim mrežama, a ruskim mediji o tome izveštavaju. Dakle, jasno je da građani Srbije su regrutovani“, rekao je on.

„Jasno je i nesumnjivo da je Ambasada Rusije držala oglas o prijavljivanju u rusku vojsku. Prema tome, jasno je i nesumljivo da je istraga morala biti sprovedena. Umesto toga, sada jasno je da je sprečena. Ko ju je sprečio i na koji način je uticao na tužilaštvo“, upitao je Stojković.

Prema zakonodavstvu Srbije, i sam čin pomaganja makar i savetom, kao da se lice prijavi u stranu oružanu formaciju je kažnjivo kao krivično delo, poručio je Stojković.

„Kako tužilaštvo zna i kako može znati da niko ne organizuje odlazak građana Srbije za rat u Ukrajini kada nije poslalo naredbu Bezbednosno informativnoj agenciji i Upravi kriminalističke policije za dostavljanje podataka iz operativnog rada, pribavljanja obaveštenja i preduzimanje drugih radnji radi otkrivanja činjenica. S obzirom na to da ovo nije učinjeno potpuno je jasno da tužilaštvo nije pribavilo nikakve dokaze i podatke da Vagner ne deluje u Srbiji i da se regrutacija ne vrši – ali je ipak bez istrage rekordno prijavu odbacilo“, navoe je Stojković.

***

BONUS VIDEO – Prefarban mural ozloglašenoj grupi Vagner

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar