Svi smo čuli šta su o rešenju statusa Kosova imali da kažu lideri Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, ali nismo čuli šta o pregovorima i zaključcima sastanka u Briselu ima da kaže "običan" svet. Upravo zato, Nova je razgovarala sa građanima u velikoj anketi u kojoj je učestovalo 50 ljudi. Slušali smo, pratili, snimili, smejali se i rastužili na reakcije na ono što je imao vox populi da nam kaže u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Pred vama je Srbija - ogoljena, realna, iskrena i pomalo brutalna, koja nam je u mikrofon rekla kako je razumela poslednja dešavanja oko Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti rekli su svoje zaključke nakon sastanka u Briselu u ponedeljak. Čuli smo crvene linije, planove, mogućnosti, ali i puno nelogičnosti o tome kako će se okončati dijalog dve strane.

Čuli smo političari, domaće i svetske, diplomate, pravnike, politikologe i novinare, ali ne čujemo često šta o tome misle građane. Upravo to je bila naša misija – pričali smo sa građanima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu o tome kako su oni razumeli poslednje pregovore oko Kosova i sastanka u Briselu.

Čuli smo svašta – poruke da je Kosovo izgubljeno, da se loše pregovaralo, da ćemo se vratiti „dole“, ali čuli smo i previše letargije: ne bavim se time, ne zanima me, gotovo je sa tim.

Ceo taj „paket“, predstavlja naš mali doprinos kako bi se čuo glas naroda, koji nam je u mikrofon poručio da ga odavno više niko ništa i ne pita.

„Pravo da ti kažem, ne pratim – čitam knjige i bavim se sportom“

Prvo smo krenuli od Beograda i tu je situacija polovična – deo građana ima stav, pratio je poruke i razumeo na neki svoj način, dok su drugi apsolutno nezainteresovani.

„Da vam pravo kažem, ne pratim politiku. Čitam knjige i bavim se sportom“, rekao nam je jedan od anketiranih građana.

„Ko to zna…“, „Ma ne interesuje me“, „Narod se dosta ohladio“,  odgovarali su nam građani.

Sa druge strane, mladi su potpuno nezainteresovani.

„Ne pratim, nemam vremana stvarno, ali ni ne zanima me“, rekao nam je mladić Nemanja na Zelenom vencu.

„Treba da se pomirimo sa tim da je to zemlja koja više nije Srbija“

Ni u Novom Sadu nije bilo ništa drugačije. Puno letargije, naročito među mladima. Kosova koje im je preko glave, ali i nekoliko građana koji su stavili do znanja da će Srbija povratiti ono što je njeno.

„Nisam ispratio, ali znam da je nešto loše“, rekao nam je Milan u Novom Sadu.

Rus, Sergej koji radi u Novom Sadu kaže da zna da je Kosovo srpsko i njen sastavni deo, dok Radmila tvrdi da je vreme da se stavi tačka.

„Stalno Kosovo, afere… Sada je već kasno, jedno treba da se stavi tačka i bude kraj“, rekla nam je.

„Sinovac, ko to može da zna šta se desilo?“

Južnjaci vedrog duha razgovarali su sama o brojnim temama, od televizije, preko Kosova, pa do cene cipela.

Dragiša nam je poručio „ko bi mogao da zna šta će biti sa Kosovom jer je sve zamućeno“,

„Da vam kažem, nadam se da će da će tamo nešto da uspeju“, „video sam da je to već završeno“, rekao nam je jedan od građana u Nišu.

Celu anketu pogledajte u video na početku vesti: 

Bonus video:ZSO je obmana na koju se vlast u Srbiji primila. Ništa Srbi na Kosovu neće bolje da žive. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare