policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nešto je trulo u državi Danskoj“. Čuvena Šekspirova rečenica, koja je postala skoro pa fraza, iz vanvremenkog dela „Hamlet“, najbolje opisuje situaciju u kojoj se nalazimo. Morali bismo da promenimo samo dve reči: nešto u sve i Danska u Srbija, čime bismo dobili jednu novu rečenicu koja glasi: Sve je trulo u državi Srbiji. Da, dobro ste pročitali. Sve je trulo u državi Srbiji.

Piše: Petar Stojković, student

Poslednjih nedelja svedoci smo brojnih političkih malverzacija. Ima korone, nema korone, opet ima korone. Vanredno stanje, zatvaranje građana, policijski čas. Potom, ukidanje mera, proslava pobede nad virusom, organizovanje fudbalskih utakmica, koncerata, predizborne kampanje, izbora, slavlja povodom istih. Samo dan nakon organizovanja izbora, korona se vratila. Kako su režimski mediji preneli, “Počeo je drugi talas”, a moje pitanje glasi: Kad je tačno prvi talas prestao?

Odgovor na moje pitanje je dala nevladina, neprofitna organizacija BIRN. Naravno, BIRN nije izmislio toplu vodu i otvorio nam oči, ali je došao u posed poverljivih informacija i potvrdio ono o čemu je javnost spekulisala. Država je lagala. Neko će reći da im nije prvi put, ali ovog puta je drugačije. Svojim laganjem ugrozili su bezbednost i zdravlje građana Republike Srbije. Naravno, zbog izbora.

BIRN je u svom izveštaju objavio da je broj novozaraženih i umrlih od Covida19 daleko veći od prikazanog. Članovi Kriznog štaba dali su odgovor na izveštaj Birna o manipulaciji brojevima i rekli da nisu svi mrtvi, pozitivni na Covid19, od njega i umrli. Verovatno, uz puno pravo i dobro poznatu savremenu istoriju Srba, se nadaju da smo zaboravili na njihove konferencije tokom vanrednog stanja, gde je više puta naglašeno da svi umrli, pozitivni na Covid19, bez obzira na istoriju njihove bolesti, se ubrajaju u žrtve Korone.

Predsednik Srbije je govorio da iz tog razloga imamo najviše mrtvih u regionu i da druge države manipulišu brojevima, pripisajući smrt usled posledica Covida19 drugim komorbiditetima. Da progutamo ovaj odgovor kao istinit, kako prelazimo preko podatka da je broj zaraženih u predizbornoj nedelji prelazio 340, a da je u zvaničnoj statistici taj broj bio oko 90?

Za „vraćanje“ korone i ponovnu zarazu optužili su narod. Zbog nepoštovanja mera (kojih mesec dana nije ni bilo) i zapretili novim uvođenjem policijskog časa. Međutim, ko je kriv? Da li vlast koja laže ili narod koji je sve vreme verovao da je sve u redu? Na društvenim mrežama, saznali smo od građana koji su delili snimke iz bolnica i Covid ambulanti, da stanje nije nimalo naivno i da testova ima samo na Pinku i RTS-u. Izrevoltirani, zbog svega što se dešava, građani su počeli sa protestima ispred Skupštine. Protest se nakon 24h proširio i na Niš, Novi Sad i Kragujevac. Država je na proteste odgovorila suzavcima, šok bombama i bojevom municijom.

Državni vrh je, kao i obično, zamenom teza rekao da građani krše Ustav, izazivaju državni udar i da policija nije reagovala dok nije imala razloga za to. Međutim, evidentno je da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i upotrebila prekomernu silu. Sram bilo građane što goloruki tuku policiju pod punom ratnom opremom. Nedostaje osuda na policijsku brutalnost od strane nezavisnih institucija i stranih država.

Znamo za Ustav koji kaže da policija i vojska čuvaju narod Rebuplike Srbije. Ovo nije državni udar, ovo je eskalacija nezadovoljstva koje se nakupljalo tokom svih ovih godina. Nemojte da lažete, manipulišete i vređate zdrav razum. Prestanite da vršite polimerizaciju ovog društva i nađite rešenje da zaštite bezbednost svih.

I da ne dođe opet do zamena teza i zabune. Protesti nisu protiv mera za suzbijanje epidemije. Protesti su zbog represije, diktature, urušavanja integriteta, intelekta i dostojanstva. Zbog vaših laži, manipulacija i obmane. Zbog gubitka slobode i prava na mišljenje. Zbog cenzure. Zbog budućnosti, nadamo se lepše od surove sadašnjosti. I naše i budućnosti dece hiljade policajaca koji tuku nedužne građane. Mi ne vršimo selekciju.

Drugari, pamet u glavu i čuvajte jedni druge. Vi ste budućnost ove banana države. Ne nasedajte na jeftine provokacije i infiltrirane botove, koji su tu samo da obezvrede proteste i opravdaju brutalnost policije. Žao mi je što se istorija ponavlja ciklično i što svaka generacija, usled nedostatka odgovarajućih institucija, mora tražiti svoje parče neba na ulici. Ali, to je valjda normanlno u državi u kojoj je sve obezvređeno. Brutalnost im ne smemo zaboraviti. Ko vas pendrekom, vi njega osmehom, ponosom i revolucijom, jer luda su vremena došla.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare