Dragana Rakić
Foto: FoNet/Demokratska stranka

Demokratska stranka je uputila pismo predstavnicima Evropske unije kao i partnerima ove stranke u EU u kojem ih obaveštavaju o dešavanjima u Srbiji. Navodi se da se građani i građanke Srbije suočavaju sa uskraćivanjem i kršenjem ljudskih prava.

U pismu se objašnjava da je Narodna skupština Srbije uprkos protivljenju građana i protestima koji su organizovani zbog toga, u petak izglasala Zakon o referendumu, te da se sprema da glasa i za Zakon o eksproprijaciji.

DS navodi da su oba zakona autoritarna i nedemokratska, da ukidaju pravo na učešće građana u političkim procesima i pravo na privatnu svojinu. Dalje se objašnjava i da se njihovo usvajanje vidi kao postavljanje temelja za rudnik litijuma međunarodne kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji, što je naišlo na ozbiljno protivljenje srpske javnosti.

„Dok su se održavali protesti u desetak gradova u Srbiji, najteži incident dogodio se u gradu Šapcu, gde su nepoznate osobe pokušale da buldožerom probiju grupu građana koji su mirno protestovali na gradskom mostu. Ono što najviše uznemirava jeste da se u tom kritičnom trenutku policija bez objašnjenja povukla, propuštajući buldožer i ostavljajući obične građane u rukama huligana naoružanih drvenim letvicama, čekićima i drugim hladnim oružjem.“, navodi se u pismu.

Dodaje se i da su se protesti završili nasilnim sukobima u desetinama gradova i višestrukim hapšenjima običnih građana a da nijedan od muškaraca koji su napali građane nisu uhapšeni niti procesuirani i postoje čvrsti dokazi da su u bliskoj vezi sa vladajućom strankom.

„Odgovor režima Aleksandra Vučića bilo je bezumno podnošenje krivičnih prijava za kršenje ustavnog poretka protiv Nebojše Zelenovića (predsednika Zajedno za Srbiju) Dušana. Кostadinovića (generalni sekretar DS), Dušana Tufegdžića i Vladimira Terzića (lideri lokalnog pokreta Buđenje). Važno je istaći da nijedan od ovih lidera nije bio formalni organizator protesta. Oni su na protest došli kao obični građani da podrže stotine ljudi na ulici“, navedeno je u pismu.

Demokrate su upozorile da režim vlada bez opozicije u Skupštini i da se suočava sa optužbama za organizovani kriminal. Od svojih partnera i predstavnika EU tražili su „podršku u borbi protiv diktature Aleksandra Vučića“.

Za sve navode u pismu su linkovani izvori gde se mogu videti fotografije i informacije koje se navode u pismu.

Bonus video: SNS aktivista bagerom krenuo na demonstrante

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar