Miroslav Aleksić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Referendum o promenama Ustava Srbije vezanim za pravosuđe privukao je veliku pažnju dela javnosti, prvenstveno ljudi aktivnih na društvenim mrežama, dok mediji, a posebno televizije sa nacionalnim frekvencijama pod kontrolom režima, tom pitanju gotovo uopšte ne posvećuju pažnju. Smatram da je potrebno razjasniti nekoliko pitanja u vezi sa referendumom, zakazanim za 16. januar 2022. godine.

Piše: Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke

Referendum neće doneti nikakve suštinske promene, jer će pravosuđe ostati pod kontrolom vlasti i posle referenduma, baš kao što je i danas. Akt o promeni Ustava Srbije je usvojila nelegitimna skupština, bez opozicije u parlamentu i bez rasprave o ustavnim promenama.

Pročitajte još...

Vlast će kroz mašineriju sigurnih glasova izvesti svoju „vojsku“ na glasanje, dok prosečni opozicioni glasači uglavnom nisu zainteresovani niti motivisani za izlazak na referendum.

Kontrole na glasačkim mestima suštinski neće biti, jer stranke koje sa režimom pregovaraju o izborima imaju pravo na 20 odsto čuvara kutija. Problem je i što oni neće moći da pokriju više od polovine ukupnog broja biračkih mesta, pa će “majstori” za krađu lako i neometano ubaciti onoliko glasova koliko im bude potrebno.

Opozicija koja je pokušala da Aleksandru Vučiću da legitimitet na prošlim izborima je najveći zagovornik izlaska na referendum.

Slučajno?

Izlaskom bojkot opozicije na referendum, koja je suštinski prava opozicija, trajno se pomaže betoniranju partijskog pravosuđa davanjem legitimiteta procesu u kojem ne postoje šanse da se izglasa „ne“, pre svega zbog krađe, jer referendum u ovim okolnostima ne daje građanima dovoljnu motivaciju da se bore protiv krađe.

To će nas sprečiti da koristimo argument nelegitimnog referenduma u budućnosti, kada bude postojao društveni dijalog i mogućnost raspisivanja novog referenduma kojim bi pravosuđe suštinski postalo nezavisno i treća grana vlasti.

Drugim rečima, učestvovali ste na referendumu, dali legitimitet i izgubili – kraj.

Na dva meseca do izbora, koji su daleko važniji od referenduma jer se na njima suštinski može promeniti stanje u Srbiji, pa i u pravosuđu, opozicija neće imati snage da u oba procesa pruži maksimum.

Pored toga, ozbiljna razlika u rezultatu može demotivisati opozicione birače da su promene na izborima moguće, što je i ključni razlog zbog kojeg je izabran baš taj termin za referendum.

Smatram da je izlazak opozicije na referendum u ovakvim okolnostima poguban, i da bi trebalo zahtevati njegovo odlaganje za posle izbora, a ukoliko vlast to ne prihvati, pozvati građane u bojkot.

Argument zagovornika izlaska na referendum iz redova opozicije shvatam kao poziv “da slavno izginemo”.

Narodna stranka će odluku o učestvovanju na referendumu doneti 26. decembra na skupštini stranke, i kao potpredsednik stranke ću poštovati tu odluku većine, kakva god bila.

BONUS VIDEO Miroslav Aleksić: Država do guše umešana u aferu „Jovanjica“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram