Kosovska policija Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia; promo logo

Pod naslovom "Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pinku?", kosovski Radio Goraždevac analizirao je lažne vesti koje su se pojavile na srpskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

U posebnoj emisiji na TV Pinku posvećenoj odluci Kosova da implementira nova pravila u vezi sa ličnim dokumentima i tablicama, zbog čega je organizovana blokada na severu Kosova, navedene su neistine poput toga da su u KC Kosovska Mitrovica primljene osobe ranjene u sukobima.

„Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen „početak oružanog sukoba“, koji se na kraju nije ni dogodio“, navodi radio Goraždevac.

Voditelj emisije na Pinku Predrag Sarapa pročitao je vest „da su prema rečima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj“, te „da je ovo uvod u početak oružanog sukoba“, prenosi Direktno.

„Netačno je da je te noći u nedelju 31.jula 2022 godine počeo oružani sukob Srba sa severa i Policije Kosova. Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju. Da nema ranjenih potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek preko provladinog portala Kosovo Onlajn“, navodi radio Goraždevac.

Kao još jedan primer dezinformacija na TV Pink navodi se i to što je doktor Milan Ivanović predstavljen kao direktor KBC Kosovska Mitrovica, što nije tačno.

„Ovakav vid propagande i klasičnog spinovanja na nacionalnoj frekfenciji, pored pristunih tenzija na severu, dodatno je uznemirilo javnost a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu. Pored ‘spektakla’ na Pinku, iste večeri, lažne vesti su se ređale na Twitter-u i ostalim društvenim mrežama. Lažnu vest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Policije Kosova, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopštenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije“, piše radio Goraždevac.

U tekstu se podseća i da je KFOR tada ocenio da je ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova napeta.

„Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građana ili policijskih službenika, i pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vesti koje kako ističu destabilizuju situaciju i stvaraju paniku. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na kojoj je saopštio da je 11 građana ‘povređeno’ od strane ‘ilegalnih naoružanih struktura’, te da je policija pokrenula istragu. Građani su prijavili maltretiranje i napade na albanske državljane koji su se zatekli u putu na Severu, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim zvaničnim informacija pucano u četiri navrata, a čula se i jedna detonacija“, piše u tekstu.

BONUS VIDEO Kosovo dan posle noći na ivici sukoba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare