Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je od početka 2021. godine do danas, na tom prostoru zabeleženo 136 etnički motivisanih incidenata protiv Srba, njihove i imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS Arturom Dmohovskim upozorio na slučaj Dragice Gašić, jedine povratnice u Djakovicu, i ukazao na značaj angažovanja te misije u slučajevima kršenja ljudskih prava povratnika, prenela je Kancelarija.

Govoreći o izborima za predsednika i Skupštinu Srbije, najavljenim za 3. april, Petković je kazao da Srbima na Kosovu mora biti omogućeno glasanje na tim izborima, „na isti način kako je to i do sad činjeno“.

„Destruktivno ponašanje Prištine ne sme biti prepreka da Srbi iskoriste svoja gradjanska i demokratska prava“, ocenio je Petković i upozorio da će najave vlasti u Prištini da će zabraniti Srbima da glasaju na tim izborima, imati „dalekosežne i nesagledive posledice po normalizaciju odnosa i poništiti do sada postignute pomake kroz dijalog“.

Podsetio je da je uz podršku OEBS, Srbima na Kosovu do sada bilo omogućeno da glasaju na izborima koje raspisuje Srbija i dodao da očekuje da ta misija u skladu sa poverenim mandatom organizuje glasanje na tom prostoru i 3. aprila „u skladu sa dosadašnjim praksama“.

BONUS VIDEO Šta je zajedničko Danskoj i zatvorima na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare