Petar Petković Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Vršilac dužnosti direktora Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da pobednik kosovskih izbora Aljbin Кurti, najavljujući stvaranje zakonskih osnova za referendum o ujedinjenju sa Albanijom, ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira na Zapadnom Balkanu.

Petković je, u oštro intoniranoj pisanoj izjavi, upozorio da Кosovo kao integralni deo teritorije Srbije ne može da se ujedini sa nekom drugom državom, „a svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje“.

„Takozvana velika Albanija je fašistički koncept, koji podrazumeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susednih država i naroda, a svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu“, poručio je Petković.

Petković je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno i oštro reaguje na nagoveštaj „velike nevolje i tragedije čiji je Кurti vesnik i ukazao da davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar