Petar Petković Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, kosovski premijer Aljbin Кurti "pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu", što je potvrdio i danas "najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa takozvanim reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica".

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Kurti, umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa Кosova.

„Beograd je uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo. Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Кurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Кurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci. Srbi na Кosovu i Metohiji poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela“, kazao je Petković.

BONUS VIDEO Stop za srpske tablice na Kosovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar