Petar Petković Foto:M.M./ATAImages

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas kako kosovski premijer Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on "lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", saopštila je Kancelarija.

„Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma“, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Kurtijeve lekcije o samoproglašenom Kosovu kao građanskom društvu „vrhunski su bezobrazluk“, zato što je njegov programski cilj „evidentno stvaranje monoetničke sredine“ na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine KiM.

„U to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave“, istakao je Petković.

On je naglasio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi.

„Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija neće odustati od ovog zahteva, jer uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini“, zaključio je Petković.

***

BONUS VIDEO – Vučić napao Vojislava Koštunicu: Što si organizovao skup „Kosovo za patike“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar