Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Hoće li Srbija priznati Kosovo, da li je dobar francusko-nemački predlog i da li će Kosovo ući u UN ukoliko se prihvati evropski plan? Sve su ovo teme o kojima će poslanici u četvrtak diskutovati u Skupštini Srbije. Nova je upitala narodne poslanike da li će insitirati da se donese tokom zasedanja dokument kojim će se Narodna skupština jasno izjasniti, "crno na belo" - da li je za sporazum ili ne, jeste li ili za ulazak Kosova u UN?

Pred najavljenu sednicu u četvrtak na kojoj će se raspravljati o francusko-nemačkog predlogu, pitali smo poslanike opozicije kakav im je plan – hoće li insistirati da se usvoji dokument Skupštine koji će se jasno odrediti prema predlogu, da li će postaviti crvene linije i šta će biti sa predlogom da Kosovom uđe u međunarodne organizacije.

To će sve biti teme pred maratonsku sednicu koja će početi u četvrtak, a koju je najavio i predsednik Vučić.

Kako će se opozicija izjasniti prema predlogu?

Poslanica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić ističe da je francusko-nemački predlog još uvek tajni dokument, budući da je upućen samo Aleksandru Vučiću.

“Javnost u Srbiji još uvek ne zna šta tačno piše u njemu, niti mi iz opozicije. Amandmani mogu da se podnose tek kad se Sporazum obelodani i kada uđe u zvaničnu proceduru. Mi smo za postojanje ovog dokumenta saznali iz medija, kao što smo iz medija saznali da će skupštinska sednica na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji biti zakazana za 2. februar, jer zvanično nikakvo obaveštenje nismo dobili”, priča Rakić I dodaje:

Zoran Lutovac i Dragana Rakić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

“Povod za zasedanje sednice nije da se nešto razjasni i rasvetli i da se iznedri najoptimalnije rešenje, već da se podeli odgovornost. Srbija mora da nastavi pregovore sa Kosovom i mora da vodi računa o Srbima na Kosovu. Postoji realna opasnost da će politika aktuelnog režima dovesti do toga da će se rešiti status Kosova bez rešavanja prava srpske zajednice na Kosovu”, zaključuje Rakić.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović naglašava da je prvi zahtev da se javnosti omogući uvid u integralni tekst predloga, kako bi mogao da se analizira.

„Kao predstavnici građana smatramo da je nedopustivo vođenje tajnih pregovora i zahtevamo da predstavnici opozicije imaju uvid u predlog o kome se govori. Vučić bi najviše voleo da se stvari okrenu pa da se javnost izjašnjava ne o predlogu, nego o blanko podršci njemu lično. Ovo mu omogućava upravo činjenica da je predlog sakriven od javnosti“ objašnjava Lazović.

Radomir Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naš sagovornik naglašava da opozicija u ovakvoj igri ne treba da učestvuje i dodaje da dok se ne vidi predlog, opozicija ne može ni da razgovara o bilo kakvoj podršci za ovaj predlog.

„Verujem da se taj predlog neće naći pred poslanicima ni na sednici Skupštine o Kosovu, već da nas očekuje ponovo glumatanje i prenemaganje, njegova interpretacija stvarnosti i novi napadi na opoziciju“, zaključuje Lazović.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović napominje da treba biti oprezan sa nezvaničnim dokumentima koji su se pojavili u javnosti kao francusko-nemački predlog.

Stefan Jovanović Foto:FoNet/Milica Vučković

„S obzirom na to da ne postoji zvanična verzija, ne bih želeo da se bavim spekulacijama. Narodna stranka je zahtevala od predsednika Narodne skupštine da se sazove posebna sednica o Kosovu, i kao i do sada na tu sednicu ćemo doći spremni. Nadam se da će poslanici biti zvanično upoznati sa predlozima koji su na stolu, kako se ne bi bavili spekulacijama“, poručuje Jovanović i dodaje:

„Sa druge strane, očekujem da svi postupamo državotvorno i da Narodna skupština usvoji dokument koji bi nas sve obavezivao i koji bi jasno rekao da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo rešenje koje bi izričito ili prećutno na bilo koji način podrazumevalo članstvo tzv. Kosova u UN“, zaključuje Jovanović.

Narodni poslanik sa liste Dveri Ivan Kostić kaže da najpre treba predsednik Vučić da dostavi Skupštini francusko-nemački predlog , nakon čega bi Skupština trebalo da da svoj odgovor.

Ivan Kostić Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

“Ovaj dokument još uvek niko nije zvanično video. Što se tiče dokumenta predstavljenog u javnosti, Dveri su protiv njega jer se u samom naslovu Kosovo tretira kao poseban međunarodni pravni subjekt. To je u suprotnosti sa našim ustavom I to ne možemo da prihvatimo. Mi smo za nacionalni konsenzus I jedinstvo u parlamentu, ali samo pod uslovom da vlast predloži odbijanje spporazuma kao zvaničan državni stav”, poručuje Kostić.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović kaže za Novu da je ova partija već dala nekoliko predloga koji su odbijeni i poručuje da Srbija ne sme da bude „saterana u ugao“.

Naš sagovornik dodaje da ovaj predlog još uvek nije javno objavljen, zbog čega je nezahvalno iznositi određene zaključke. Pored toga, napominje da treba što pre da se objavi predlog sporazuma, kako bi javnost bila u potpunosti upoznata sa njim.

Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

„Sada kada je Vučić video da je stvar dogorela i kada je on sateran u ugao, ne smemo dozvoliti da Srbija bude saterana u ugao. Vidi se da ovo nije stranačko pitanje i da smo bili u pravu kada smo rekli da Srbija mora da uslaglasi svoju politiku sa EU kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju“, podvlači Stefanović.

Bonus video: Da li smo čuli nešto novo o planovima za Kosovo i Metohiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar