Petar Petković Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je protestno pismo specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku u vezi sa naplatom skoro 12 miliona evra navodnog duga za struju u četiri opštine sa srpskom većinom.

Prema najavama u Prištini, naplata duga operatoru sistema prenosa i tržišta električne energije KOSTT-u bila bi izvršena delom iz sredstava budžeta opština sa srpskom većinom na severu Kosova, a delom iz Razvojnog fonda za sever Kosova i Metohije.

„Beograd se oštro protivi ovakvom scenariju i zahteva hitnu reakciju EU kako bi se sprečila namera Prištine da otme sredstva Fonda“, poručio je Petković u svom pismu, piše Srna, a prenosi N1.

On je ukazao da bi ovakav razvoj događaja direktno ugrozio i postignuti napredak na polju energetike, imajući u vidu da su kompanija „Elektrosever“ i „EDS“ potpisali 9. decembra komercijalni sporazum kojim regulišu međusobne odnose u poslovanju na prostoru četiri opštine sa srpskom većinom.

Petković je naglasio da bi bilo kakva redistribucija postojećih finansijskih resursa suprotno ovim ciljevima predstavlja direktno kršenje Sporazuma o carinama i Razvojnom fondu za Sever iz 2013. godine.

Ministar finansija Kosova Hekuran Murati u četvrtak je saopštio da četiri opštine na severu Kosova treba da plate skoro 12 miliona evra navodnog duga za struju.

On je rekao da je dug opštine Severna Mitrovica 6,5 miliona evra, Leposavića 2,6 miliona, Zvečana 1,1 milion, a da opština Zubin Potok navodno duguje 1,6 miliona evra.

BONUS VIDEO: Došlo doba da se struja na severu Kosova i Metohije plati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare