Miroslav Lajčak Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Kompanije KEDS i Eletrosever potpisale su komercijalni ugovor, objavio je izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, javlja KoSSev.

Bez objavljivanja samog ugovora, kao i iznošenja detalja o njegovoj sadržini, ovaj evropski zvaničnik poručio je da je reč o važnom koraku u sprovođenju Energetske mape puta, piše KoSSev.

„Pozdravljam današnje potpisivanje komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera. Ovo je važan korak u sprovođenju Energetske mape puta koja je dogovorena uz posredovanje EU, i na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, poručio je Lajčak u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“.

Ujedno je čestitao svima koji su to omogućili.

Beograd i Priština se do sada nisu oglašavali u vezi sa potpisivanjem ovog ugovora.

Podsetimo, dve strane usaglasali su se oko Mape puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine još juna meseca prošle godine, sa jasno predviđenim koracima i vremenskim rokom za sprovođenje obaveza.

Obaveze, međutim, nisu realizovale onako kako je to bilo predviđeno, za šta su se dve strane – Beograd i Priština, uzajamno optuživale. Priština nakon usvajanja Mape puta kritikovala srpsku stranu navodeći da Elektrosever nije dostavio listu potrošača, a srpska strana – da im nije dostavljena ponuda komercijalnog ugovora.

U periodu koji je potom usledio, a nakon sastanaka u sklopu dijaloga, Brisel, Priština i Beograd potvrđivali su da se razgovaralo o energetici, te da je načinjen pomak u primeni obaveza.

Pročitajte još

Najave o napretku uključivale su moguće skorije potpisivanje upravo ugovora između KEDS-a i Elektrosevera.

„Čini se da je na poslednjem sastanku koji smo imali u Briselu došlo do pogrešnog tumačenja Brisela o tome kako treba da izgleda sporazum koji garantuje potpisivanje ugovora. U Bratislavi je ovaj nesporazum otklonjen i mislimo da smo veoma blizu potpisivanja ugovora između KEDS-a i Elektrosevera“, kazao je nakon sastanka sa Lajačkom jula meseca ove godine šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi.

Kancelarija za KiM je u svom izveštaju još početkom ove godine konstatovala da je postignut pomak u vezi sa pitanjem implementacije Mape puta za primenu energetskih sporazuma, te da je Elektrosever okončao postupak zaključenja potrebnih tipskih tehničkih ugovora sa KOSTT-om.

Sa druge strane, naveli su tada, preostalo je samo zaključenje dva ugovora sa KEDS-om, ali i da je potpisivanje jednog od njih odloženo zbog „opstrukcija Prištine“.

U izveštaju se navodi očekivanje da će KEDS u narednom periodu da dostavi Elektroseveru Nacrt predmetnog komercijalnog ugovora, te da će ova kompanija nakon zaključenja u kratkom roku postati operativna.

Mapom puta predviđeno je izdavanje licence za snabdevanje Elektroseveru, uz preciziranje da je ova kompanija u obavezi da potpiše neophodne tehničke sporazume sa kompanijama KOSTT i KEDS.

Predviđeni ugovori za potpisivanje sa KEDS-om bili su – Ugovor o povezivanju sa i komercijalni sporazum za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata računa, održavanje i fizičko priključivanje novih potrošača) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar