Kosovska Mitrovica Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Bivši ambasador Kosova u Švedskoj, a sada direktor Instituta Kosova za istraživanje i razvoj politika (KIPRED), Ljuljzim Peci, ocenio je danas da zahtev Srbije za povratak vojske na Kosovo predstavlja pokušaj agresije na jednu nezavisnu državu.

On je na svom Fejsbuk profil napisao da je „status Kosova definisan što je potvrdio i Međunarodni sud pravde (MSP)“.

„Ovaj zahtev, na osnovu međunarodnog prava, predstavlja pokušaj agresije na nezavisnu državu, s obzirom na to da Povelja Ujedinjenih nacija štiti nezavisne zemlje od spoljne agresije bez obzira na članstvo u toj organizaciji“, smatra Peci.

Po njegovim rečima, status Kosova je već definisan i njegova nezavisnost nije osporena nijednim pravnim dokumentom Ujedinjenih nacija, a zakonitost proglašenja nezavisnosti potvrdio je MSP.

„Ovaj komični zahtev Srbije (za povratak vojske na Kosovo) mora unapred da odobri Savet NATO pre nego što komandant Kfora donese bilo kakvu odluku, jer utiče na interese zemalja članica i onih partnerskih zemalja koje imaju trupe na Kosovu. Ovde je dovoljna samo jedna država NATO-a da stavi veto, a takva akcija će biti nemoguća“, rekao je Peci.

Dodao je da Srbija to veoma dobro zna i više to radi za unutrašnje potrebe i za bacanje „prašine u oči“ srpskoj zajednici na severu Kosova, ali u isto vreme i da ospori autoritet NATO-a i EU, kada se Zapad kao nikada pre suprotstavlja Rusiji zbig agresije u Ukrajini.

Pored toga, ocenio je da je pozicija Kosova narušena pošto su odbijeni saveti SAD za rešavanje problema s registarskim tablicama vozila.

„Greška koja je napravljena ne slušajući savete SAD o pitanju registarskih tablica nije donela ništa dobro Kosovu. Naprotiv, samo je donela štetu i slabljenje pozicije u pregovorima sa Srbijom. U ovoj situaciji, kako se čini, glupost (poteza) Srbije na severu Kosova ponovo će spasti našu zemlju. Verujem da je i najslepljima u međunarodnoj zajednici jasno da Beograd ne zanimaju ljudi, već samo teritorija“, smatra Peci.

Dodao je da, s druge strane, Kosovo treba da ima u vidu da su Srbi koji žive u opštinama na severu „pre svega građani Kosova“.

***

BONUS VIDEO – Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar