Đorđe Pavićević Foto: N1

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević kaže za N1 povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Evroprajda biti poštovana, da će vlada probati da nađe načina da to bude potpuno legalno, da će MUP izdati neku bezbednosnu procenu i da će na osnovu toga biti doneta odluka. "Ovih dana će biti intenzivno na relaciji Brisel-Beograd i mislim da će na osnovu toga biti doneta odluka, ali što se tiče Brisela, mislim da tu nema prostora za popuštanje", smatra Pavićević.

Povodom najave protesta Ne davimo Beograd, Moramo i Zeleno-levog kluba zbog otkazivanja Evroprajda, koji je zakazan za 17. septembar kada bi trebalo da bude održana i parada, on kaže da misli da treba podržati takvu akciju.

„Srbija treba da bude država u kojoj žive ljudi najrazličitijih orijentacija i odustajanje od toga znači povratak u neku daleku prošlost“, ističe on i dodaje da „vlada puno rizikuje ukoliko tvrdi da ne može da garantuje bezbednost na jednom skupu koji ni po čemu ne ugrožava nikog drugog“.

Na pitanje šta se promenilo u odnosu na prethodne godine od kada je SNS na vlasti kada su se nesmetano održavale parade, on ocenjuje da je „važno da mi dve-tri nedelje potrošimo u tom konfliktu, da se ne bavimo onim što oni (vlast) kažu da su važne teme, poput Kosova, energetike, inflacije“.

Dodaje i da bi predsednik trebalo da razjasni zašto ne može da bude garantovana bezbednost učesnicima parade, „trebalo bi da razjasni zašto i koga ne može da kontroliše“.

A na to koliko sve ovo narušava međunarodni ugled Srbije, on veruje da „vlada neće toliko rizikovati da uđe u otvoreni konflikt sa EU o tom problemu, ali svakako ovo što se već događa uticaće na naše evrointegracije, to stalno nevoljno prihvatanje nekakvih pravila“.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Vučić: Imamo važnijih stvari od Evroprajda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar