Konferencija za novinare Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije OTADŽBINA
Foto: Medija Centar Beograd

Političke partije otkrivaju kandidate i uveliko počinje kampanja za predstojeće izbore 3. aprila. Međutim, i dalje je neizvesno da li će i na koji način svoje biračko pravo ostvariti građani Srbije sa Kosova.

Pokret „Otadžbina“ predvođen sada opozicionim političarima sa Kosova saopštio je u subotu da će na predstojećim izborima u Srbiji podržati opozicionu opciju Ujedinjena Srbija. Međutim ne znaju kako će to učiniti na dan izbora jer je nepoznato gde će i na koji način glasati, piše N1.

„Ova neizvesnost da li imamo to osnosno pravo, najosnovnije političko pravo da biramo odnosno kao snaga naroda da damo snagu institucijama…zaista će biti poražavajuće ukoliko aktuelni režim ne isposluje makar to pravo“, kaže Milutin Nikolić iz pokreta „Otadžbina“.

Neizvesnost je nastala nakon što je Skupština Kosova usvojila rezoluciju kojom je zabranjeno održavanje referenduma 16. januara na teritoriji Kosova.

Nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Slaviša Ristić kaže da su izbori na Kosovu i pre toga održavani kao u dijaspori – podsetivši da glasove nije prikupljao RIK nego OEBS a RIK ih je brojao u gradovima centralne Srbije.

„Do sada smo glasali kao dijaspora a sada mislim da i bojim se da može doći do toga da mora još neka vrsta popuštanja da bude pa se može desiti da glasamo kao na referendumu u Raški, Novom Pazaru ili Vranju ili u nekom izuzetno malom broju biračkih mesta gde će samo glasanje izgubiti smisao“, rekao je on.

Neodržavanjem referenduma na teritoriji Kosova napravljen je presedan pa je teško poverovati da će se izbori 3. aprila održati na način koji je praktikovan pre 15. januara, smatra Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice.

Objašnjava da teško izvodljivo deluje ideja koju je izneo kosovski premijer Aljbin Kurti – da Srbi glasaju u kancelariji za vezu Beograda u Prištini ili putem pošte. Tako nešto, kaže, zahteva brojne procedure.

„Ako bismo imali mogućnost da Srbi glasaju u kancelariji za vezu u Prištini to bi značilo da bi u toku tog dana minimum 20.000 Srba otišlo u Prištinu da glasa što je malo logistički komplikovano. Ipak postoje drugi problemi koji se tu javljaju a to je činjenica da se ne prepoznaje pošta Kosova samim tim ne znam kako bi stigli ti glasovi sa Kosova u Srbiju“, govori Radosavljević.

Glasanje Srba sa Kosova na izborima 3. aprila bilo je tema posete izaslanika Brisela i Vašingtona Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara. Istaknuto je da bi dve strane trebalo da se dogovore. Dogovora za sada nema na vidiku.

BONUS VIDEO Marinika Tepić: Nas četvoro se povlačimo iz politike ako ne ispunimo obećanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar