Miloš Parandilović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Poslanik koalicije Srbija protiv nasilja i predsednik stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović izjavio je da će prijem Kosova u Savet Evrope biti epilog, kako je rekao, katastrofalne i pogrešne politike Aleksandra Vučića prema rešavanju kosovskog pitanja.

Parandilović je agenciji Beta kazao da je nezapamćeno da deo teritorije jedne države bude primljen u SE, ali i da „rasturanje i rasrbljavanje“ države Srbije traje već decenijama.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ustavom iz 1974. godine je u mnogome određena sudbina Kosova. Kada pogledamo šta su naše vlasti u poslednjih pola veka radile prema Kosovu i Metohiji, ovo što se sada dešava je logična posledica. A samo Vučić je za 12 godina vlasti više uradio za nezavisnost Kosova nego sve prethodne zajedno“, rekao je on.

Parandilović smatra da je „predsednik Vučić ukinuo sve elemente srpske državnosti na Kosovu i Metohiji“.

„Vučić je Prištini predao policiju, sudstvo, energetiku, telekomunikacije, pozivni broj, a na severu je ukinuo registraske tablice i lokalnu vlast prepustio Albancima. Posle 12 godina Vučićeve vladavine Srbija danas na Kosovu postoji samo u našem uverenju da je to deo naše teritorije“, ocenio je Parandilović.

Prema njegovim rečima, „Kosovo je Vučiću služilo za pranje para i trgovinu s međunarodnom zajednicom kako bi ostajao na vlasti“.

„Dok su funkcioneri Srpske liste postali među najbogatijim građanima Srbije, srpski narod u enklavama je najugroženiji nacion u Evropi. Vučić je Srbe na Kosovu prepustio Milanu Radoičiću da vrši teror nad njima. Srbi ne znaju koji im je teror gori, da li (Aljbin) Kurtijev ili od predstavnika Srpske liste“, istakao je Parandilović.

Svaki poraz na Kosovu, dodao je, „vlasti u Beogradu su proglašavale za pobedu“.

Naglasio je da Beograd nije uspeo da se izbori ni za formiranje Zajednice srpskih opštine, što je bila jedina obaveza Prištine u Briselskom sporazumu.

„Na režimskim medijima su saopštavali da protiv Albanaca vode sa 5:0, samo nisu kazali da su te golove zabijali u sopstvenu mrežu. Organizovali su proteste i blokade zbog RKS tablica, a onda su te tablice volšebno priznali. Doveli su narod na kontramiting u Beograd i omogućili Kurtiju da zauzme srpske opštine“, podsetio je Parandilović.

Naveo je da je tragove srpske državnosti na Kosovu i Metohiji rasturila ekipa iz devedesetih godina Milošević, Šešelj, Vučić…

„Zaklinjući se na patriotizam podrumskog tipa oni su naneli najveću nesreću Srbima. Šešelj i Vučić su dve najcrnje istorijske ličnosti u srpskom narodu. Njihovo jeftino srbovanje je dovelo do toga da mi korak po korak izgubimo sve na Kosovu. Na redu je učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije i Unesko i pitanje je šta će se desiti sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, smatra Parandilović.

„Poraz na Kosovu smo pretrpeli“, dodao je, „zbog komunističkog nasleđa i Aleksandra Vučića koji se ponaša kao komunistički komesar“.

„Sad možemo da se zagrlimo nad kosovskim grobom i da kukamo, i da probamo da zaštitimo srpsko stanovništvo koje, pored pravoslavnih hramova, daje jedini smisao da se i dalje bavimo Kosovom“, zaključio je Parandilović.

Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za politička pitanja i demokratiju preporučio je juče u Parizu da Kosovo bude pozvano da postane član Saveta Evrope.

Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za prijem u članstvo koji preporučuje ulazak Kosova u SE, usvojen je sa 31 glasom za, četiri glasa protiv i jednim uzdržanim.

Parlamentarna skupština SE koja okuplja poslanike iz 46 država članica, trebalo bi 18. aprila, na plenarnoj sednici, da raspravlja i glasa o usvojenom nacrtu Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo.

Ako Mišljenje bude usvojeno na plenarnoj sednici PSSE, konačnu odluku o članstvu Kosova doneće Komitet ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare