Zoran Panović
Zoran Panović Foto: N1

"Ja govorim odavno da Dragan Đilas vodi opoziciju i da ima najveće liderska ambicije i najveće resurse. Narodna stranka je u delikatnoj poziciji", poručuje programski direktor Demostata Zoran Panović.

Panović navodi da smo i dalje svedoci „traumatičnog i dugotrajnog raspada DS“ i podseća da su svi glavni akteri u slučaju kandidata opozicije za predsednika delovi DS.

„I to je geneza njihovih problema i ona opterećuje opozicionu scenu, to daje krizu liderstva opozicije i iz toga dolazi kriza zajedničkog kandidatata. Na žalost opozicije, ovo je situacija koja nije dobra po njih, jer se vodi psihološki rat sa vlasti ko će prvi izaći sa kandidatom“, smatra Panović.

Toliko se pričalo o kandidatu, tražio se foto robot, a onda je izostala scena kada svi lideri svi dignu ruke u vis, i kandidat, toga sada nema, a Vučić posmatra sa strane“, naveo je on za N1.

Prema istraživanju koje je radio Demostat, Ponoš ima izvestan ugled koji, kaže Panović, ne mora ništa da znači u vezi sa pobedom ili ulaskom u drugi krug izbora.

„Kao što i Aleksić ima određeni ugled, sada je pitanje da akteri naprave sinergetski efekat, koji se ovakvim stanjem ne pravi i ovo pomalo liči na jedan poluultimatum jedne partije drugoj, jer ove ostale partije u koaliciji su suviše vezane za Đilasa pa su podržale Ponoša, DS ima tu inferiornu poziciju“, kaže direktor Demostata.

Panović podseća da mora i da se kaže da li je Ponoš član Narodne stranke, da li će preći u SSP ili će biti nestranačka ličnost, što, smatra, ne deluje uverljivo.

„Videćemo ko će još dati podršku, ja to govorim odavno da Đilas vodi opoziciju i ima najveće liderske ambicije i najveće resurse. Narodna stranka je u delikatnoj poziciji, treba da sačuva kooperativnost, da napravi niz bolnih ustupaka, a da psihološki za nju bude izdrživo. Sanda Rašković Ivić je rekla da će se izaći s kandidatom polovinom februara, a ovo je mnogo ranije, znači da postoji jedna vrsta nesinhronizacije“, smatra on.

Napominje da istraživanja pokazuju da je SSP najjača partija u tom delu opozicije.

„To nije koalicija dve identične partije, postoji ambicija jedne da bude glavna, glavni adut SSP je to što istraživanja pokazuju da imaju najveću podršku u tom delu opozicije, njihova najpopularnija političarka je bukirana za drugo mesto, neće ići u trku za predsednika. Ovo je neobična situacija, nismo je imali, da u koaliciji neko predlaže kandidata iz jednog koalicionog parntera, a da se partner ljuti što se predlaže njegov član“, kaže Panović.

„Dva odsto je bila razlika SNS i DS 2012, to je problem, što je Vučić podigao lestvicu da stranka mora imati 50, a kada zahtevaš takav cilj, to zahteva enormno angažovanje resursa, državnih, propagandinih, što moraa dovesti do neurotizacije političkog prostora, jer teško je držati takav rejting. Rezultat referenduma pokazao je jednu stvar, Vučić je pokazao opoziciji čemu može da se nada“, rekao je Panović.

Istraživanja su pokazala kapacitet opozicije za pobedu u Beogradu, što je, smatra Panović, opoziciju previše usmerilo ka beogradskim izborima.

„Ipak su predsednički izbori oni koji su opredeljivali stvari. Možete imati kandidata koji je kamikaza, a možete imati nekoga ko će da napravi sinergiju, Vladeta Janković je dao najbolju definiciju zašto ne bi prihvatio kandidaturu i ako bi prihvatio, to mora da to bude najšira podrška. Ponoš može imati šansu samo ako ima mnogo širu i veću podršku nego što je ova koalicija sada. To mora biti podrška koja će izaći iz prave opozicije i ući u neke delove opozicije koju nazivaju konstruktivna ili lažna. Dok se ne uzme nešto iz tog dela, teško da nešto može da se uradi“, rekao je.

Na pitanje zašto Vučić taktizira sa imenom predsedničkog kandidata, Ponoš smatra da je on uveliko u kamanji koja ni ne staje, a da stvari može formalizovati i u poslednji čas.

„Vučić je najavio da će u maju da obrazloži zašto se povlači sa mesta predsednika stranke, što implicira da će komotno pobediti na izborima. Ako napušta partiju, sigurno planira da bude predsednik“, kaže.

BONUS VIDEO: Ima li opozicija kapacitet za kontrolu izbornog procesa?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare