Politikolog Boban Stojanović Foto:Printscreen/Youtube

Nalazi monitoringa o izveštavanju i zastupljenosti tokom vanrednog stanja pokazatelj su da se sloboda medija tokom ovog perioda dodatno pogoršala, da su mediji zastrašivani, da su pojedini novinari hapšeni zbog pisanja i izveštavanja, a da je u medijskom smislu tokom vanrednog stanja apsolutno dominirala jedna osoba, Aleksandar Vučić, objasnio je Boban Stojanović u svom istraživanju, piše Danas.

U okviru istraživanja je rađena analiza zastupljenosti aktera u medijima i odnos države prema novinarima tokom vanrednog stanja i generalno odnos prema građanima i informisanje građana tokom pandemije virusa korona.

Cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li je vanredno stanje iskorišćeno od strane političke vlasti za „dalje urušavanje slobode medija u Srbiji”.

„Republika Srbija se ne može pohvaliti viskom slobodom medija, čak nasuprot. Nivo slobode medija u Srbiji je na jako niskom nivou. Svi međunarodni izveštaji ukazuju na velike probleme sa slobodom medija u Srbiji“, navodi se u tekstu istraživanja.

Ocena „Fridom hausa“ u izveštaju za Srbiju za 2019. godinu iznosila je 67 od 100, a tome je doprinelo 119 dokumentovanih incidenata koje je zabeležilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao i brojni napadi na novinare i nezavisne medije.

Koristeći podatke iz monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koji je analizirao ukupno 220 sati programa izveštavanja dnevnika na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i kablovske televizije N1, naglašeno je u istraživanju da je došlo do promene tonaliteta izveštavanja.

„S obzirom na krizu sa kojom se suočio ceo svet, a posebno s obzirom da niko nije znao šta može da se očekuje u vezi sa celom pandemijom, kao i neizvesnost i svakodnevno pitanje ’šta sutra može da desi’, a posebno imajući u vidu brzinu kojom se zaraza širila po svetu, ali i brzinu širenja u pojedinim državama (Italija, Španija, SAD), potpuno je bilo očekivano da će se ton preusmeriti ka neutralnijem“, navodi Boban Stojanović.

Najviše vremena tokom vanrednog stanja o pandemiji virusa korona u dnevnicima je posvetio TV Pink (69,55 sati), a najmanje TV Happy. (21,42 sata).

U pogledu zastupljenosti i tonaliteta izveštavanja o javnim institucijama, telima i državnim funkcionerima, Aleksandar Vučić bio je najzastupljeniji u dnevnicima televizija sa preko 18 sati, dok je predsednica Vlade, Ana Brnabić zabeležila prisutnost od samo pet sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar