Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Specijalni predstavnik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da SAD žele jaku vladu koja im je snažan partner. Palmer je večeras održao i onlajn sastanak sa liderima Srpske liste i američkim abasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

„Želeli bismo da se formira vlada koja će biti dobar, snažan partner Sjedinjenim Državama. …sarađujemo s vladama koje su nastale iz slobodnih, poštenih i demokratskih izbora. Čini se da postoji vrlo jasan put ka snažnoj vladi na Kosovu koja može biti takav partner Sjedinjenih Država“, rekao je Palmer u intervju za RTV Dukađini.

Podvukao je da opozicija treba da bude lojalna građanima i ostane u Skupštini.

„Što se tiče izbora predsednika, smatramo da one stranke koje će biti u opoziciji, treba da se ponašaju odgovorno kao lojalna opozicija – lojalna ne vladi, već lojalna državi. Da rade svoj posao, da budu prisutni, da osiguraju kvorum za glasanje i da institucije mogu funkcionisati. Poslednje što su Kosovu potrebne su još jedni izbori“, rekao je Palmer.

Zaključio je rekavši da su „Kosovu potrebni vlada, predsednik i put ka Evropi“.

Razgovor sa Srpskom listom

Srpska lista je večeras saopštila da su njen predsednik Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić danas imali onlajn-sastanak sa specijalnim predstavnikom Palmerom, i s ambasadorom SAD u Prištini Filipom Кosnetom.

U kratkom saopštenju još piše da je Rakić rekao da „očekuje da će stranke u Prištini poštovati rezultat Srpske liste“ na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 14. februara, i da je „za srpski narod od vitalnog interesa da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine, i primene postignuti sporazumi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar