Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evroaziju Metju Palmer izjavio je daveruje da je predsednik Vučić "apsolutno ozbiljan" u nameri da Srbija postane sledeća članica EU, ali da je očekuje mnogo rada na vladavini prava i slobodi medija.

Palmer je za Glas Amerike rekao da Srbija ima punu podršku SAD na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je ukazao da je potrebno još dosta raditi na demokratizaciji srpskog društva.

Na pitanje da li je srpski predsednik Aleksandar Vučić iskren kada kaže da želi Srbiju u EU, Palmer je kazao da misli da je on „apsolutno ozbiljan u toj nameri“.

„Mislim da bi Vučić voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije. To je njegova vizija srpske budućnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tesno sarađujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovođenju neophodnih promena“, naveo je američki diplomata.

On je rekao da je dijalog sa Kosovom deo evropskog puta Srbije, ali da ostaje „još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Verujem da predsednik Vučić to dobro razume. Bićemo tu, kao partneri, da pomognemo i ohrabrimo promene i reforme koje su neophodne da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u evrpskom klubu. Sarađivaćemo i sa opozicijom i građanskim društvom“, kazao je Palmer.

Naveo je da „svakako ostaje još mnogo toga što treba uraditi, u vladavini prava i slobodi medija“, i dodao da ti izazovi moraju da budu otklonjeni „iskreno i direktno“.

„Mi smo spremni da sarađujemo sa vladom Srbije, i da dobro sarađujemo sa opozicijom i civilnim društvom u ostvarivanju tih reformi jer je to ključni deo naše zajedničke vizije evropske Srbije“, dodao je Palmer.

On je rekao da je „veoma važno“ da se Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti vrate za pregovarački sto, da reše otvorena pitanja i „krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju“.

„Na Zapadnom Balkanu uvek ima mnogo užarene retorike, i to je već dugo pozadina za dijalog. Dobro se razume koja pitanja treba da budu rešena kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi (predstavnik EU) Miroslav Lajčak , uz podršku SAD“, kazao je Palmer.

Naveo je da će SAD i dalje raditi „u tesnom partnerstvu“ sa Lajčakom i da su „redovno u kontaktu“ sa političkim liderima u Beogradu i Prištini.

„Pozivamo dve strane da razgovaraju, radimo na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosledno i na svim nivoima naglašavamo vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo. To je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže“, dodao je.

Palmer je rekao i da je „veoma važno“ da SAD pokažu posvećenost Zapadnom Balkanu, jer će u suprotnom druge sile iskoristiti upražnjen prostor.

„Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana. SAD su posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na rečima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje“, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare