Paket podrške EU od 3,3 milijarde za Zapadni Balkan

Politika 29. apr. 202014:13
Podeli:
Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija najavila je danas paket finansijske podrške vredan 3,3 milijarde evra da bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

U saopštenju se kaže da je paket pomoći „mobilisan zajedno sa Evropskom investicionom bankom“.

„Ovaj paket je namenjen za sadašnje zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije koronavirusa kao i za pomoć u oporavku društava i privrede“, dodaje se u saopštenju prenosi N1.

Komisija navodi da pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu sprema parametre za dugoročnu pomoć, dodajući da će ih predstaviti kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana za region.

Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen je izjavila da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, čija budućnost je u EU, da se izbore sa pandemijom. „EU mobiliše veliki finansijski paket kao potvrdu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se i nastavićemo sa podrškom regionu, uključujući neophodne reforme jer će oporavak biti efikasan samo ako te zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze“, rekla je ona.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji je podsetio da je EU brzo i sveobuhvatno reagovala da pomogne regionu tokom pandemije pružajući do tada neviđenu finansijsku pomoć i omogućivši pristup inicijativama Unije.

On je dodao da će se nastaviti sa pripremama Ekonomskog i investicionog plana da se regionu pomoglo u oporavku od krize, modernizaciji privreda i reformama kako bi se smanjile razvojne razlike.

Komentari

Vaš komentar