Bojan Pajtić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, istakao je noćas, gostujući u emisiji "Utisak nedelje", da bi trebalo oduzeti nacionalu frekvenciju televiziji Prva ili TV B92, jer po zakonu jedan vlasnik može da poseduje samo jednu nacionalnu frekvenciju. Prema njegovom mišljenju, upražnjenu nacionalnu frekvenciju treba ustupiti Nova S ili N1, jer su to dve najobjektivnije televizije u Srbiji.

Pajtić je istakao da se javni servis može osloboditi samo ukoliko se smene urednik informativnog programa i glavni odgovorni urednik.

„To se veoma brzo može uraditi i to, po mom mišljenju treba da bude jedan od zajedničkih zahteva opozicije. Drugo, imamo formalan okvir da se oduzme nacionalna frekvencija Prvoj televiziji ili B92. Po našem Zakonu, neko može da osnuje deset kablovskih televizija, ali može da ima samo jednu sa nacionalnom frekvencijom“, istakao je Pajtić, navodeći šta bi moglo da bude eventualno rešenje:

Pročitajte još...

„B92 i Prva treba da se fuzionišu, a da se nacionalna frekvencija dodeli N1 ili Nova S. To su jedine dve objektivne televizije danas u Srbiji. I tada bi mogli da govorimo da postoje nekakve šanse da opozicija prezentuje ono u šta veruje“, smatra Pajtić, napominjući da je upravo to formula po kojoj se može poboljšati medijska slika u zemlji.

“Da imamo RTS gde bi predstavnici svih stranaka imali priliku da iznesu svoj stav o svemu i gde bi neki nezavisni novinari bili urednici i ukoliko bismo imali bar još jednu televiziju sa objektivnim programom, bilo to N1 ili Nova S, relativno brzo bi se situacija promenila”, zaključio je on.

Pored Pajtića, gosti Olje Bećković u večerašnjem „Utisku nedelje“ bili su potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović, koji su govorili o odnosima unutar Udružene opozicije Srbije.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare