Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Foto: Ivan Dinić/Nova S

U ovonedeljnom "Utisku nedelje", gošće Olje Bećković su novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović, medijski konsultant i nekadašnja članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i pozorišna rediteljka Milica Kralj. Tokom emisije Tatalović i Kralj saglasile su se da je mnogo opasnije ukoliko uvrede dolaze sa televizije sa nacionalnom frekvencijom, nego sa društvenih mreža, dok Zekić tvrdi da je uvreda - uvreda.

Povod za emisiju bile su seksističke uvrede koje je Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, izneo na račun novinarke Žakline Tatalović u emisiji „Hit Tvit“ koja je emitovana 7. novembra na televiziji Pink.

Na pitanje Olje Bećković kakav je to bio napad, Tatalović ocenjuje da je to ponajmanje napad na žene.

„Mislim da je to napad na mene, televiziju N1 i slobodne medije. Napad na način na koji moja televizija i ja radimo“, smatra novinarka.

Kako kaže, poslednjih devet meseci svakodnevno doživljava napade od urednika Informera, a da je sada to prešlo na televiziju sa nacionalnom frekvencijom pa je „mnogo vidljivije i više je odjeknulo“.

„Ne verujem da je to samostalna borba nekog urednika tabloida ili nekog Ace Lukasa. Verovatno je nešto mnogo dublje i mnogo opasnije jer mi i dalje ne znamo ko je slao poruke Aci Lukasu“, dodala je novinarka televizije N1.

Žaklina Tatalović, Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Žaklina Tatalović Foto: Ivan Dinić/Nova S

S druge strane, Zekić smatra da Žaklina „ima utisak da je možda sam Aleksandar Vučić poslao Aleksandru Vuksanoviću šta da radi“.

„Uz dužno poštovanje Žaklina, ja bih rekla da predsednik Vučić ne vodi baš toliko računa o tebi, već se bavi mnogo važnijim problemima“, rekla je nekadašnja članica REM-a novinarki Tatalović.

Kako kaže, ne zna ko je poslao poruku, jer nije ni Vip ni Telekom.

Upitala je i zašto niko nije stao u njenu odbranu u poslednjih pet godina.

„Zašto Žaklina nije rekla ovo nije u redu?“, rekla je Zekić i dodala da se ipak radi o napadu na žene, te da je problem u društvu i jednoj konzervativnoj i patrijarhalnoj sredini.

Ipak, Tatalović nije želela da dozvoli relativizaciju onoga što se dogodilo u nedelju.

„Ja svašta dobijam na društvenim mrežama, ali to su društvene mreže. Ovo je nešto što je poteklo sa nacionalne televizije. Ovo je nešto što se nije prekinulo. Ovo je jedna vrsta verbalnog silovanja koja je trajala sat i po. Ako nešto prekinete, onda se to prekine“, rekla je novinarka.

Zekić je ocenila da nije bitno da li se radi o društvenim mrežama ili televiziji sa nacionalnom frekvencijom, jer uvreda je uvreda.

„Gledaj ovako, Žaklina. Ako me neko opsuje, na primer, u velikom restoranu kao što je Madera, da li je to manje zlo nego kad neko opsuje u manjem kafiću gde sedi desetoro ljudi? Ne. Uvreda je uvreda“, zaključila je Zekić.

Olivera Zekić, Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Olivera Zekić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Rediteljka Milica Kralj smatra da je bitno da li su u pitanju društvene mreže ili nacionalna frekvencija.

Kako kaže, Zekić deli sudbinu građana i građanki Srbije koja je u velikoj meri zapravo oblikovana uticajem medija i onoga što vide i čuju na televiziji.

„Građani nemaju svest da oni finansiraju ljude koji dođu u institucije“, rekla je Milica Kralj i dodala da „kada izađete iz institucije, ne možete se praviti da živite u Švajcarskoj“.

„Gospođa Dolovac može da se krije do sutra ispod papira, ali kada izađe iz institucije ne može da se pretvara da živi u nekoj skandinavskoj zemlji“, smatra rediteljka.

Ocenila je da način govora koji se emituje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama u velikoj meri oblikuje društvo i utiče na građane.

„Ovo društvo je društvo ogromnog nasilja, a nasilje pre svega dolazi sa nacionalnih frekvencija“, smatra Kralj.

Dodala je i da, po zakonu koji uređuje obaveze pružalaca medijskih usluga, uslove za dobijanje nacionalne frekvencija ne ispunjava nijedna televizija „sem eventualno RTS-a, koji ispunjava samo formu“.

Milica Kralj, Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Milica Kralj Foto: Ivan Dinić/Nova S

Tokom emisije, Tatalović je ocenila da je „verovatno neko od najbližih saradnika predsednika Vučića“ poslao poruku Aci Lukasu, u kojoj se nalazio njen tvit.

U tom trenutku, usledilo je pitanje nekadašnje članice REM-a.

„Možda tvoja nekadašnja najbolja drugarica Suzana Vasiljević?“, upitala je Zekić. „Da, možda nekada moja najbolja drugarica Suzana Vasiljević“, odgovorila je Tatalović.

Novinarka N1 ocenjuje da je „najsmešnije u celoj ovoj priči da odete u emisiju koja se zove Hit Tvit i da vam smeta nečiji tvit“.

Dodala je i da Vučić zove urednike, ili ti urednici lažu da ih zove Vučić.

„Moramo da utvrdimo ko laže – urednici ili Vučić“, rekla je Tatalović. Na pitanje Olje Bećković koji urednici, odgovorila je „urednici informativnog programa televizije Prva“, kao i da je to njeno lično iskustvo.

Ubzo je usledila reakcija Zekić koja je podsetila da je bila glavna urednica Dnevnog Telegrafa, kao i da Vučića poznaje 25. godina.

„Nikad se nije desilo da taj Aleksandar Vučić pozove mene kao glavnu urednicu ili bilo kog mog urednika. Niti znam primer. Ovo što slušam može da bude rekla-kazala“, smatra ona i dodaje kako joj „ostaje da veruje na reč da li je to tako bilo ili nije bilo tako“.

Podsetila je Tatalović i kako to putovanje sa Suzanom Vasiljević nije bilo jedino, te da je putovala i u Kan.

„Uživala si u Kanu, nisi se žalila. Sad se odjednom žališ“, rekla je Zekić.

S druge strane, rediteljka Milica Kralj rekla je da se malo zbunila i da joj uopšte nije smešno.

„Iskreno, meni se vrišti. Zato što se raspada država, sve je potpuno devastirano. I ti strašni događaji imaju veliko ubrzanje, a mi sada raspravljamo da li se neko s nekim družio ili da li je neko nekome poslao sms poruku“, smatra rediteljka.

„Vrlo je jednostavno. Aleksandar Vučić je predsednik Srbije, košarkaški trener Srbije, ginekolog Srbije, glavni urednik svega što se dešava u ovoj državi. Ovo više i nije država“, istakla je Kralj.

Kako kaže, kakve veze ima da li je on poslao nekome poruku, kad ima samo u Skupštini onoliko ljudi koji bi lično slali poruke.

Dodaje i da smo u velikom problemu da bismo pričali o SMS porukama.

„Treba da vidimo šta ćemo da radimo povodom ovoga što nam se dešava. Događaji se ubrzavaju, a građani i dalje spavaju“, ocenila je rediteljka.

Za Tatalović je najveći problem u našoj zemlji vređanje inteligencije građana Srbije svakoga dana. Na njenu konstataciju, Zekić je reagovala pitanjem „zašto je vređanje inteligencije, to što joj Vučić odgovara na pitanja“.

„Mislim da mi živimo u državi u kojoj građani ne spavaju, u kojoj se sve uređuje“, smatra Zekić i dodaje da Srbiju vidi kao podeljenu, „zato što je Tatalović branila njena Srbija“.

„Mene Tvoja Srbija nije branila“, rekla je Zekić.

S druge strane, rediteljka smatra da građani „više ne mogu ni da se dive što je Žaklina postavila pitanje“.

„Ovde je postalo nenormalno postaviti pitanje. Dajte nam odgovore“, rekla je Kralj.

Zekić je pak podsetila kako je pravih diverzija bilo još u vreme bivših vlasti, kada su njen suprug i ona proglašeni državnim neprijateljima.

„Hajde da imamo aršine za jednu stranu ali da nemamo aršine za drugu stranu“, smatra ona.

Iapk, Tatalović ističe kako Zekić „sve vreme potencira neke strane“, sa čim se saglasila i rediteljka.

„Prošlo je deset godina i ništa se nije promenilo. Zar nisu građani Srbije glasali na izborima da ne bi bilo tako kao što je Vama? A u stvari je meni sada isto kao što je tada bilo Vama“, rekla je novinarka N1.

Zekić smatra da N1 i Nova S „snose odgovornost“ za odnos vlasti prema njima „zato što emituju emisije u kojima se Vučić naziva lažovom i ludakom“.

Tatalović je istakla kako bi „vrlo rado pitala i drugu stranu, ali i da može da pokaže spisak poruka da ta druga strana ne želi ili ne sme da dođe na ove dve televizije“.

„Želim da imam više strana ali je to nemoguće jer jedna strana koja je jako bitna, vlast, izbegava ove dve televizije“, zaključila je novinarka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare