Foto: Vesna Lalić

Profesor Pravnog fakulteta i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da su i Zdravko Ponoš i Miroslav Aleksić dobri kandidati za predsednika, da su obojica ljudi koji znaju da se ponašaju u medijima i imaju iskustvo u odnosu na vođenje državnih poslova, te da imaju solidno obrazovane i ugled. On je naglasio da ipak ne treba očekivati da jedan od njih dvojice pobedi na izborima za predsednika. "Zbog kupovine glasova i medijskog monopola, to jeste trka koju opozicija ne može da dobije. Ali ako se bude prepucavala oko predsedničkog kandidata - izgubiće Beograd, izgubiće šansu da u Beogradu ostvari pobedu, a ta šansa je poprilično velika", rekao je Pajtić.

„I u tom smislu, ne razumem dešavanja ovih dana i da ne postoji svest o tome da je važnije da je opozicija jedinstvena nego kako će se zvati predsednički kandidat“, rekao je Pajtić u Novom danu N1.

Istakao je i da se plaši da ulazimo u spiralu koja će loše izgledati – ko podržava Ponoša a ko ne, ko podržava Aleksića. On je naglasio da izgleda da definitvno stoji argument koji je i ranije isticao – da nestranačka ličnost treba da bude kandidat opozicije baš zbog ovakvih situacija jer bi se time izbegla politika nadgornjavanja, pozicioniranja političkih stranka i ponovonog javljanja animoziteta među političkim akterima.

Na konstataciju voditeljke da je Đilas rekao da se SSP odlučio za Ponoša posle istraživanja koja su rađena godinu dana, Pajtić kaže da Ponoš sigurno nije tek tako predložen, kao ni Aleksić. „Koliko sma razumeo zajednički stav u bloku oko SSP-a je da se urade dva istraživanja javnog mnjenja i da se na osnovu njih opredeli ko će biti kanditat“, rekao je Pajtić.

Ocenio je i da će ako u tom bloku ne ostanu na okupu, biti kažnjeni od strane birača i da podrška toj koalciji koja može ići do 20 posto, može biti prepolovljena.

Povodom tvrdnji Đilasa da neće odustati od Ponoša kao kandidata, rekao da je ako tvrdi da neće odustati onda verovatno i neće i da je onda na koliciji da vidi da li je cena podrške jednom ili drugom kandidatu prihvatljiva, da li je to tema oko koje ta koalicija treba da se raspadne.

„Oni moraju da se dogovore, nemaju pravo da iznevere očekivanja građana“, rekao je Pajtić i dodao da će ako se posvađaju i podele po tom pitanju, a lista oko SNS će pobediti na parlamentarnim izborima i ovaj put, te im se daje šansa da budu na vlasti još osam godina. „Posvađana opozicija teško će se oporaviti da i na narednim izborima odnese pobedu. Iako deluje kao perifireno pitanje, ništa ne može da donsese toliko glasova listi koliko jedinstvo“, rekao je Pajtić.

„Priča o predsedničkom kandidatu će se reflektovati na rezultate izbora u Beogradu, to je ono što je tužna činjenica“, ukazao je još Pajtić.

BONUS VIDEO Đilas predlaže Ponoša, kandidata opozicije na predsedničkim izborima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare