Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić Foto:OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

U Kragujevcu se sve glasnije priča da bi novi gradonačelnik mogao da bude Veroljub Stevanović i da za povratak u gradonačelničku fotelju ima podršku iz samog vrha Srpske napredne stranke, odnosno predsednika Aleksandra Vučića. Ove priče, sudeći prema dešavanjima u Kragujevcu nisu bez osnova, pošto SNS na lokalne izbore izlazi sa anonimnim kandidatom, a i među članovim stranke došlo je do podele, pa će na izborima zvanično imati dve liste.

Ko će najviše profitirati od podele među naprednjacima znaće se tek posle izbora 21.juna, ali za sada je izvesno, tvrde poznavaoci političkih prilika u Kragujevcu, da nijedna izborna lista neće osvojiti natpolovičnu većinu i samostalno formirati vlast. Postizborna kombinatorika i pravljenje koalicija biće presudni u izboru novog gradonačelnika, a velike šanse da se vrati na mesto prvog čoveka grada ima Veroljub Stevanović, kaže za Nova.rs. Bojan Stojadinović, politički kolumnista na lokalnom portalu InfoKG.

On je stava da će predsednik Aleksandar Vučić Kragujevac prepustiti Veroljubu Stevanoviću, kako bi kasnije argumentovao da smo imali „demokratsku atmosferu na izborima“.

„Po svemu što do sada vidimo, stiče se utisak da se Vučić ne zalaže ‘iz petnih žila’ da osvoji vlast u Kragujevcu, Paraćinu, Šapcu, Čajetini, pa i u pojedinim beogradskim opštinama. U Kragujevcu je to očigledno, jer je kandidat SNS, čovek koji je nepoznat javnosti i koji politički i organizaciono iza sebe nema bitne funkcije koje su iziskivale rukovođenje velikim sistemima. Prosto se vidi da je Kragujevac pušten“, ocenjuje Stojadinović, navodeći da to potvrđuje i dopuštanje iz vrha stranke, da se naprednjacima dozvoli da na izbore izađu sa dve liste.

Nezainteresovanost vrha stranke za Kragujevac, Stojadinović ocenjuje kao revanšizam porodici bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„Mislim da su Kragujevac izbegle velike investicije, pa je samim tim izostao i interes partijskog vrha SNS da u gradu ima svog čoveka na poziciji gradonačelnika. Ovde je po svemu sudeći u toku obračun sa porodicom Nikolić“, zaključio je Stojadinović.

„Tri scenarija za postizborne koalicije“

Tomislav Nikolić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kragujevac je pušten niz vodu“ u najkraćem opisuje ponašanje vrha države prema rukovodstvu najvećeg grada Šumadije, Miroslav Jovanović, odgovorni urednik nedeljnika Kragujevačke novine. Govorkanja da će „Vučić prepustiti Kragujevac Verku“, Jovanović ocenjuje kao mogući scenario, ali smatra da će o izboru novog gradonačelnika ipak odlučivati postizborni koalicioni savezi.

„Stvarno je teško sada davati ocene o tome da li je Vučić u dogovoru sa Verkom. Ako postoje neki pregovori, oni su sigurno tajni i teško dopiru do javnosti. Izvesno je da je Nikolić (Radomir) maknut iz Kragujevca i da vrhu SNS-a, po svemu što vidimo nije bitno ko će biti gradonačelnik“, smatra Jovanović, dodajući da Veroljub Stevanović, ima „aspiracije da se ponovo vrati na čelo grada“ i da je moguće da se Vučić tome neće protiviti.

Jovanović za portal Nova.rs napominje da je službovanje Radomira Nikolića u gradonačelničkoj fotelji, ostavilo posledice i u gradu i među kragujevačkim naprednjacima, te da su ovi lokalni izbori, kako navodi, zbog svih političkih komešanja koja su se dešavala poslednjih šest godina jedni od najneizvesnijih.

„Rejting kragujevačkih naprednjaka je mnogo manji nego u ostatku Srbije, a za to je ogičledni krivac Radomir Nikolić, koji je svojom politikom unazadio grad i zbog toga mislim da će SNS na ovim izborima imati mnogo slabiji rezultat nego na prethodnim. Nije isključeno ni da Slavica đukić Dejanović iznenadi osvajanjem većeg broja glasova, pa tako i ona ulazi u ozbiljnu trku za gradonačelnika“, procenjuje Jovanović, dodajući da je Đukić Dejanović u Kragujevcu potpuno personalizovala svoju kampanju i da se biračima obraća kao lekar, a ne političar.

Procene poznavaoca političkih kretanja u Kragujevcu su da će posle izbora biti formirani koalicioni savezi i da će njihov sastav biti presudan za izbor gradonačelnika. Nevolja je, kako smatraju, što naprednjaci imaju dva suprotstavljena kandidata (zvanični SNS i Grupa građana –Vladica Stanojević), pa tako ne vide ni spajanje te dve liste posle prebrojavanja glasova.
Jovanović prognozira tri scenarija za formiranje buduće vlasti u Kragujevcu, a potencijalne saveze vidi između Veroljuba Stevanovića i SNS, zatim SNS-SPS, navodeći da nije isključeno ni da se udruže Stevanović i ministarka Slavica đukić Dejanović. Međutim, smatra da je najmanja verovatnoća za koaliciju između Stevanovića i SNS-a i procenjuje da će se o kragujevačkom gradonačelniku odlučivati u Beogradu, a ne u lokalnom parlamentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare