Vladica Stojanović, Slavica Đukić Dejanović i Nikola Dašić Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs/Vladislav Mitić

Za lokalne izbore u Kragujevcu, prihvaćeno je 12 izbornih lista pa u gradu na Lepenici u trku za gradonačelnika ulazi i 12 kandidata. Ipak, sudeći prema podršci građana, na izborima će se lomiti koplja između dva SNS kandidata, bivšeg gradonačelnika i jedne ministarke.

Aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić, posle skoro šest godina na vlasti u Kragujevcu, ne izlazi na proveru pred biračko telo, već je trku za gradonačelničku fotelju ispred Srpske napredne stranke prepusto svom kumu Nikoli Dašiću, koji je zvanični kandidat i nosilac liste ’’Aleksandar Vučić – za našu decu’’.

Nikola Dašić – SNS

Foto: Aleksandra Petrović

Do raspisivanja izbora Nikola Dašić je bio potpuno nepoznat široj javnosti, a u trku za prvog čoveka grada startovao je sa pozicije savetnika guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Dašić je i odbornik u Skupštini grada, ali prema rečima njegovih kolega iz skupštinske sale, tokom svog mandata nije se isticao, niti izlazio za govornicu. Međutim, kandidatura za gradonačelnika nije iznenadila dobre poznavaoce političke klime u Kragujevcu, koji su za naš portal ranije naveli da je negovo imenovanje za nosioca liste SNS-a na lokalnim izborima „produžena ruka dinastije Nikolić“ koja ima veliki uticaj među kragujevačkim naprednjacima.

U zvaničnoj biografiji Nikole Dašića, navedeno je da je jedan od osnivača Gradskog odbora SNS-a u Kragujevcu i član Izvršnog odbora stranke. Završio je studije na Vojno-tehničkoj akademiji u Beogradu, a po obrazovanju je, kako stoji u biografiji, diplomirani oficir i ekonomista. U dosadašnjoj karijeri radio je kao potporučnik u logističkoj brigadi za snabdevanje i opremanje Generalštaba i Ministarstva odbrane, a 2005. prešao je u Agenciju za privatizaciju. Od 2012. godine zaposlen je u Narodnoj banci Srbije.

Nije tajna ni da su Dašić i Radomir Nikolić, kumovi, tako da ’’nepoznati’’ kandidat uživa veliku podršku porodice Nikolić.

U dosadašnjoj kampanji za lokalne izbore, Dašić graĐanima Kragujevca obećava ravnomeran razvoj svih delova grada.

Veroljub Stevanović – Koalicija „Svi na ovu stranu“

Foto: Aleksandra Petrović

Veroljub Stevanović (Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija) bio je gradonačelnik Kragujevca četiri puta, ali četvrti mandat koji je započeo 2012. nije završio do kraja, jer su ga u oktobru 2014. napustili pojedini koalicioni partneri, koji su stali uz Nikolića i podržali njegovo izglasavanje za gradonačelnika. Od tada je Stevanović opozicioni političar u Kragujevcu, a na predstojeće lokalne izbore izlazi u koaliciji „Svi na ovu stranu“, koju uz njegovu stranku čine i kragujevački ogranak SPO i Bolja Srbija Dragana Jovanovića iz Topole.

U predizbornim aktivnostima Stevanović ističe da će voditi „pozitivnu kampanju“ i da neće napadati političke neistomišljenike. Za naklonost Kragujevčana, ova koalicija boriće se, kako najavljuju, konkretnim programom sastavljenim od „sto projekata, koji će Kragujevac učiniti prestonicom razvoja“.

Veroljub Stevanović učestvuje i na republičkim izborima i kandidat je za poslanika na listi koju predvodi Milan Stamatović iz Čajetine.

Političku karijeru započeo je 1993. godine kao narodni poslanik Srpskog pokreta obnove i u više saziva je bio poslanik, a u prelaznoj Vladi Republike Srbije 2000. godine bio je koministar za industriju.

Dr Slavica Đukić Dejanović (SPS-JS)

Foto: Aleksandra Petrović

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i potpredsednica Socijalističke partije Srbije, jedina je kandidatkinja za gradonačelnika Kragujevca i ukoliko bi lista koju predvodi na lokalnim izborima osvojila najviše glasova, Kragujevac bi prvi put u istoriji mogao da dobije gradonačelnicu. Slavica Đukić Dejanović na početku kampanje izjavila je medijima da ’’sada ima dovoljno iskustva i umeća da, uz pomoć stručnih saradnika, grad učini mnogo kvalitetnijim za život“.

Socijalistička partija Srbije u Kragujevcu ima stabilno biračko telo i u svim dosadašnjim sazivima Skupštine grada imala je svoje odbornike. SPS učestvuje i u trenutnoj vlasti u Kragujevcu, a članovi ove stranke nalaze se na važnim funkcijama u Gradskom veću. Kao predstavnica stranke koja učestvuje u lokalnoj vlasti, Slavica Đukić Dejanović, kampanju za lokalne izbore, zajedno sa svojim koalicionim partnerima sprovodi kao kandidatkinja vladajuće strukture.

Slavica Đukić Dejanović je član SPS od osnivanja 1990.godine. Bila je poslanica u Narodnoj skupštini, kao i u Saveznom parlamentu, a od 2012. do 2014. bila je ministarka zdravlja.

Dr Vladica Stojanović (član SNS -Grupa Građana)

vladica stojanović
Vladica Stojanović Foto: Skrinšot

Vladica Stanojević je predstavnik druge struje Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Kragujevcu. Stanojević se do raspisivanja izbora politički nije eksponirao u javnosti, ali je posle zvanične kandidature Nikole Dašića za gradonačelnika, sa nezadovoljnim članovima SNS-a osnovao Grupu građana. Njegova kandidatura podigla je mnogo prašine u Kragujevcu i otvorila polemike o podeli među kragujevačkim naprednjacima. Stanojević je našem portalu izjavio da se na listi koju predvodi uglavnom nalaze članovi Srpske napredne stranke koji su nezadovoljni radom aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića.

Podele među kragujevačkim naprednjacima, postale su očigledne i po tome što je Gradska izborna komisija (GIK) tri puta odbijala Stanojevićevu listu sa obrazloženjem da postoje neregularnosti u vezi sa nazivom i nosiocem liste. Stanojević je zbog, kako smatra, neosnovanog odbijanja, poneo žalbu Upravnom sudu, ali je u međuvremenu ponovo prikupio potpise i predao listu sa novim nazivom, koja je prihvaćena. Poznavaoci političkih odnosa u Kragujevcu, za naš portal navode, da je ponašanje GIK-a i odbijanje da prihvati listu, Stanojeviću donelo popularnost, pa predviđaju da će na lokalnim izborima osvojiti glasove simpatizera SNS-a.

Dr Vladica Stanojević je direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male Pčelice“ u Kragujevcu, jedne od najvećih ustanova socijalne zaštite na Balkanu.

Osim ovih kandidata koji predvode svoje liste, u Kragujevcu je u izbornoj trci još osam lista za lokalne izbore. Među kandidatima za gradonačelnika su uglavnom lokalni političari, koji predvode Grupe građana i ogranke političkih stranaka i pokreta.

Za lokalne izbore u Kragujevcu prvi put kandidovala se i jedna lista nacionalnih manjina, a u pitanju je Demokratska unija Roma, koja je predala listu sa 29 kandidata za odbornike.