Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV ; Filip Krainčanić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić mogao bi odluku o uvođenju sankcija da prebaci na poslanike u Skupštini, što bi, na prvi pogled, izgledalo kao uobičajena procedura svojstvena demokratskim državama. Međutim, ako znamo da u Srbiji o svemu odlučuje lider vladajuće partije, eventualna podela odgovornosti i prebacivanje tereta odluke na predstavnike parlamenta nije ništa drugo do pokušaj odbrane sopstvenog rejtinga.

Pročitajte još...

Prema informacijama do kojih je došao dnevni list “Nova”, novi saziv Skupštine Srbije mogao bi uskoro da odlučuje o spoljnopolitičkom određenju naše države i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Ukoliko se na skupštinskom dnevnu redu nađe ovo pitanje ono neće biti eksplicitno postavljeno, niti će poslanici direktno odlučivati jesu li za ili protiv uvođenja sankcija, naveo je izvor našeg dnevnog lista iz diplomatskih krugova.

Govoreći o tome kako se može ovo pitanje naći u Skupštini Srbije, bivši narodni poslanik i diplomata Jovan Jovanović navodi za “Novu” da u parlamentu, ako dođe do rasprave o ovom pitanju, neće biti direktnog izjašnjavanja o tome da li je neko protiv ili za uvođenje sankcija.

Jovan Jovanović Foto: N1

On objasnio na koji način bi ovo pitanje moglo da se nađe pred predstavnicima naroda u Skupštini Srbije.

“To će verovatno biti kroz neku deklaraciju ili rezoluciju. Kod usvajanja takvog tipa dokumenata se primenjuje isti postupak kao i kod donošenja zakona – mora da se prođe kroz sve nadležne odbore. Ukoliko se to pitanje postavi tako da se ono tiče našeg evropskog puta, onda će se morati da se izjasni Odbor za EU intergracije i spoljnopolitički odbor. Dakle, išlo bi se uobičajenom procedurom i vodio bi se jedinstveni pretres”, objašnjava naš sagovornik.

Jovanović smatra da postoje dva moguća scenarija u slučaju da vlast odluči da putem deklaracije o “evropskom putu Srbije” donese odluku o sankcijama.

“Ukoliko su pritisci ili zahtevi za uvođenje sankcija previše jaki, onda bi ideja bila da se podeli, odnosno prebaci odgovornost na predstavnike naroda. Postoji i druga opcija – ukoliko bi ta deklaracija sadržala poziv da se učini sve kako bi se ubrzao put Srbije u EU, onda bi to podrazumevalo i posebno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom te zajednice, što bi na prikriven način podrazumevalo i uvođenje sankcija Rusiji”, istakao je on.

“Moguće i da se kroz parlament donese odluka o tome da se ne uvedu sankcije”

Naš sagovornik smatra i da su male šanse da šef srpske države, Aleksandar Vučić, samostalno donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji, te da će, po svemu sudeći, nastojati da podeli odgovornost.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jovanović kaže da postoji i manje verovatan scenario po kom bi Vučić kroz parlament doneo odluku da ne uvede sankcije Rusiji.

“To zavisi od procene situacije. Ako se shvati da pritisci za uvođenje sankcija nisu toliko snažni, oni mogu da procene da je dobro da takva deklaracija propadne u Skupštini kako bi se dokazalo da ‘ne postoji volja naroda’ da se takve sankcije uvedu”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako novinarka Newsmax Adria zbunila naprednjake u Skupštini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare