Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Novi saziv Skupštine Srbije uskoro bi mogao da odlučuje o spoljnopolitičkom kursu naše države i eventualnom uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, saznaje dnevni list “Nova.”

Kako se bliži formiranje nove Vlade, tako se i pitanje spoljnopolitičkog određenja Srbije postepeno vraća na dnevni red. Prema informacijama dnevnog lista “Nova”, eventualna odluka o (ne)uvođenju sankcija Rusiji biće prepuštena narodnim poslanicima, čime, kako navode naši izvori, šef srpske države, Aleksandar Vučić, nastoji da podeli odgovornost.

Pročitajte još...

Izvor “Nove” ističe da je prvi čovek države ranije poručio zapadnim diplomatskim predstavnicima da će zvanični Beograd sve važne spoljnopolitičke odluke donositi tek po formiranju nove Vlade Srbije.

“Odluka će, po svemu što smo do sada mogli da čujemo, biti prepuštena srpskom parlamentu. Očekuje se da tada dobijemo odgovor i na pitanje hoće li se Srbija uskladiti sa spoljnom politikom Evropske unije i uvesti sankcije Rusiji”, naglašava naš sagovornik.

Ukoliko se na skupštinskom dnevnu redu nađe ovo pitanje ono neće biti eksplicitno postavljeno, niti će poslanici direktno odlučivati jesu li za ili protiv uvođenja sankcija, objašnjava naš sagovornik.

“To pitanje može biti postavljeno tako da se narodni poslanici zapravo izjašnjavaju o daljem evropskom putu države, usklađivanju sa politikom EU i sl.. Dobro je da se ova tema nađe u Skupštini i da se otvori debata o njoj. U pitanju je uobičajena parlamentarna praksa koja, nažalost, do sada nije bila zastupljena u Srbiji”, podvlači naš izvor.

Brkić: Realno je da se Skupštini diskutuje o sankcijama

U razgovoru za dnevni list “Nova”, bivši ambsador Mihailo Brkić ističe da deluje realno da se pitanje sankcija nađe pred poslancima u Skupštini Srbije.

Mihailo Brkić/ Foto: Newsmax Adria

“To onda daje jedan širi manevarski prostor, što je važno, jer je reč o najkrupnijem spoljnopolitičkom pitanju. Time se omogućava i podela odgovornosti, a ovo, na neki način, jeste tema o kojoj bi trebalo da diskutuju oni koje je narod izabrao da ih predstavlja”, objašnjava naš sagovornik.

Brkić je naveo da će eventualno odlučivanje u parlamentu biti uslovljeno time da li će se ono postaviti kao strateški zaokret naše države.

“Deo odgovornosti o odlučivanju ima Vlada, a deo parlament, ipak, u ovoj konkretnoj situaciji mi se čini da će odgovornost biti prebačena na Skupštinu i da će se tamo doneti odluka”, zaključuje naš sagovornik.

Posebno svetlo na celu ovu priču baca i činjenica da su, bar kad je u pitanju zvanična politika i javni nastupi pritisci i pozivi Beogradu da uvede sankcije Moskvi, ušli u jednu fazu zatišja. Nisu trenutno toliko glasni evropski zvaničnici koji traže od Srbije da se konačno opredeli, ali ne mogu u poslednje vreme da se čuju ni pojedini predstavnici vlasti u Srbiji, posebno oni koji pokazuju otvoreno naklonost ka Rusiji. Sve bi to trebalo da se promeni do kraja avgusta, kad je se očekuje formiranje nove izvršne vlasti i razgovori o budućem spoljnopolitičkom pravcu zvaničnog Beograda.

BONUS VIDEO Andrius Kubilius: Savet političkim liderima Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare