Iako je evroposlanik i specijalni izvestilac EU za Srbiju pokušao da ne spomene Telekom u izveštaju Evropskog parlamenta, ovaj predlog je odbijen. Sa druge strane, poslanici evropskog parlamenta u nekoliko amandmana navode šta je sve sporno sa ovom državnom firmom, o čemu je Bilčik želeo da ne izvesti.

Prema informacijama N1, evroposlanik Vladimir Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije. Iako Bilčik nije demantovao niti potvrdio ovu informaciju, njegov dosadašnji rad obeležio je između ostalog i niz propusta u ranijim izveštajima koji su išli „na ruku“ vlastima u Srbiji. Bilčik je „zaboravljao“ da uključi Jovanjicu, Krušik ili Savamalu, a Telekom je samo nastavak tog niza.

Njegova ideja nije prošla među evroparlamentarcima, dok je deo poslanika eksplicitno kroz amandmane pomenuo Telekom.

Šta piše u amandmanima na izveštaj Bilčika u kojima se pominje Telekom?

U amandmanu 195, čiju su podnosioci Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Loazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nart, konstatuje se da je Srbija ostvarila veoma ograničen napredak u borbi protiv korupcije, te se Srbiju upućuje poziv da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući Кrušik, Jovanjicu, Telekom Srbije i Savamalu.

Foto: Telekom/Printscreen

„(EP) je zabrinut zbog malog napretka u ovim slučajevima nakon prošlogodišnjeg izvještaja, naglašava da će biti potrebno više napora i politike za postizanje opipljivih rezultata, posebno u pogledu teškog i organiziranog kriminala“, navodi se u predlogu amandmana.

Klemen Grošelj, član Evropskog parlamenta
Klemen Grošelj Foto: Evropski parlament

U amandmanu 196, čiji su podnosioci Tonino Picula i Dimitris Papadakis, stoji gotovo identičan opis situacije u Srbiji. I u ovom amandmanu se pominje afera Telekom, uz Jovanjicu, Krušik i Savamalu, uz napomenu da srpska vlast istraži i krivično goni one koji su odgovorni za pritiske na birače.

U amandmanu 253, čiji su predlagači, Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart osuđuje se otvaranje kancelarije RT-a (Raša Tudej) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku.

Foto: Printscreen

„Osuđuje državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. (EP) poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu. Poslanici su pozvali  Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-EU narative.

U amandmanu 268, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kjučjuk, Ramona Strugariu, Havijer Nart ističe se da su izbori članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i članova Upravnog odbora Radio-televizije Srbije u junu 2021, viđeni kao kontroverzni.

Pročitajte još...

„(EP) je zabrinut zbog nekih javnih procena da je donošenje odluka u REM politički pristrasno i primećuje novi otvoreni poziv za dodelu frekvencija i licenci nacionalne televizije i naglašava važnost pravednog i transparentnog procesa. (EP) je dalje zabrinut zbog pitanja vezanih za koncentraciju medija u slučaju Telekom Srbija, naglašava važnost poboljšanja funkcionisanja i nezavisnosti REM-a u skladu sa preporukama međupartijskog dijaloga u cilju jačanja medijskog pluralizma i implementacije medijske strategije“, navodi se u amandmanu.

U amandmanu 274, čiji su predlagači Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart, osuđuje se državno finansiranje Telekoma Srbija, koje kompaniji daje nepravednu konkurentsku prednost i doprinosi opadanju stanja nezavisnih medija u Srbiji.

Foto: Printscreen

„(EP) poziva Evropsku komisiju da ispita zajam Evropske investicione banke Telekomu Srbija s obzirom na navodnu zloupotrebu svog dominantnog položaja na tržištu i korišćenje od strane države za kontrolu medijskog okruženja u Srbiji i susednim zemljama“, piše u tekstu.

U amandman 275, čiji su podnosioci  Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Malik Azmani, Ramona Strugariu, Havijer Nar, ističe se da EP žali zbog zbog kašnjenja u implementaciji Medijske strategije.

Foto: Printscreen

„(EP) ponavlja svoju zabrinutost zbog poslovanja Telekoma Srbije, telekomunikacione kompanije u većinskom vlasništvu države, uz uporne navode da je vladajuća stranka koristi da poveća svoj uticaj na medijsko tržište u Srbiji putem kupovine i finansiranja različitih medijskih kuća“, ističe se u tekstu.

U amandmanu 276, čiji su predlagači Demetris Papadakis i Tonino Picula, ponovljene su identične zamerke kao u prethodnom amandmanu.

Bonus video: Bilčik o emitovanju RT u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare