Poslanici vladajuće koalicije na današnjoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj treba da bude usvojen predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Ministarstvima, nisu mogli da usvoje dnevni red, jer nije glasao dovoljan broj poslanika vladajuće većine. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je zato tražio da se glasanje ponovi tri puta, pravdajući se da ne vidi rezultate glasanja, nakon čega je usledila rasprava sa poslanicima opozicije.

Naime, za dnevni red koji podrazumeva raspravu o predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima najpre je glasalo 119 poslanika, što nije bilo dovoljno da se isti usvoji.

„Nije dobro, stavite opet na glasanje. Nemam rezultat ovde, ponovite“, branio se predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

vladimir orlić

Kako rezultat ni iz drugog puta nije bio zadovoljavajuć, s obzirom na to da je glasalo 125 poslanika od pristunih 202, glasanje je moralo da se ponovi i treći put.

„Ja se vama izvinjavam, ali ja ne dobijam rezultate glasanja. Radi li sistem za glasanje, molim vas“, pitao je Orlić, što je izazvalo smeh prisutnih poslanika iz redova opozicije.

Na kraju, aktivirano je zvono, kako bi poslanici vladajuće stranke znali kad da glasaju i napokon je usvojen dnevni red.

A onda je usledila Orlićeva rasprava sa predstavnicima opozicije…

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić je ukazao na povredu člana 88 poslovnika.

Zoran Lutovac, Borislav Novaković i Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Maločas ste tri puta ponavljali glasanje dok se nije stiglo do željene brojke od 130 poslanika „za“. U ovom članu jasno stoji da ukoliko nema većine za predlog zakona da ne može ni da bude na dnevnom redu, a s druge strane ukoliko sumnjate u to morate da obavite prozivku i da vidite i utvrdite tačan broj ljudi. Tri puta ste ponavljali glasanje, ali na kraju kako ste počeli ovu sednicu i zakazali je pre 24 sata tako nastavljate da je vodite. Dakle, jednu od najvažnijih sednica ste zakazali po hitnom postupku i mi danas treba da raspravljamo o Zakonu o ministarstvima po hitnom postupku, a izbori završeni 3. aprila, a ovaj saziv formiran pre dva i po meseca i ovo je apsolutno izrugivanje ne nama ovde poslanicima, nego ovoj instituciji i građanima republike Srbije. Stoga vas pozivam gospodine predsedniče Skupštine da u skladu sa članom 159 poslovnika povučete ovaj predlog zakona iz procedure“, rekao je Aleksić.

Orlić je rekao da ne smatra da je povredio poslovnik.

„Smatram da nisam povredio poslovnik. Član 88 govori o neophodnom broju narodnih poslanika u sali, a 84 i više narodnih poslanika je u svakom trenutku bilo ovde. Ako je za vas bila neprijatnost što sam na papiru tražio da mi se donesu rezultati, jer nisam imao rezultate glasanja na monitoru ovde, izvinjavam se svima kojima je to predstavljalo neprijatnost, ali ja bih rekao da kod vas to nije bio slučaj. Vi ste se lepo zabavljali u tom trenutku, nije delovalo kao da vam je neprijatno“, rekao je Orlić, a što se načina na koji je sazvana sednica tiče dodao:

„Moram da primetim da uz svu onu priču da jedva čekate da bude sednica, da jedva čekate da pričamo o vladi i njenim strukturama, mi sednicu imamo a vi kažeze zašto toliko brzo, zašto tako hitno, trebalo je to kasnije“.

Na povredu poslovnika ukazao je i poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović, a zatim se  uraspravu uključila i predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić, koja je reklamirala povredu člana 27 stava 2 poslovnika.

Marinika Tepić i Pavle Grbović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ne bih se javila usled prethodnih reklamiranja poslovnika da niste počeli da branite neodbranjivo. I to je ono štoo zaista vređa inteligenciju. Svi smo videli na monitoru rezultat prvog glasanja 115. Svi smo videli na monitoru rezultat drugog glasanja 125. Dakle potpuno je bilo primereno da odredite pauzu, da kažete imamo problem sa elektronskim sistemom“, rekla je Tepić.

Celu raspravu Orlića i poslanika opozicije pogledajte u video snimku na početku teksta.

BONUS VIDEO: Problemi za Orlića u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar