Foto:Milos Tesic/ATAImages

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić održao je govor u Skupštini gde je skrenuo pažnju na katastrofalno stanje u vojsci Srbije. Aleksić je govorio o prisluškivanju, trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću, a na njegov odgovor skandalozno je reagovao ministar Siniša Mali koji je rekao da opozicija prima novac za to što priča.

Aleksić je istakao da je formirana peta služba u Vojsci Srbije, koja je bez ikakve kontrole.

„Na stanju je masovan odliv vojske i žao mi je što ovde nema ministra Vučevića, ali vidim da se od mog jučerašnjeg obraćanja nije vratio u salu. Moj amandman vezan je za to da se pripadnicima vojske povećaju plate za minimum 30 odsto u 2023. godini i poboljšaju svi uslovi. Na delu je i masovna zlouptreba vojske koja služi za kampanju ove vlasti i Aleksandra Vučića. Njih 7.500 je sada raspoređeno duž linije sa Kosovom i Metohijom i drže ih u taktičko borbenim grupama. Kada govorimo o popunjenosti brigada, neću da iznosim te podatke jer volim ovu zemlju i to neću da kažem. Vrlo dobro zna i ministar odbrane kakva je popunjenost brigada u vojsci, zbog čega ona nije operativno osposobljena“, rekao je Aleksić i dodao:

Miroslav Aleksić Skupština Srbije Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Njima to i nije preterano bitno, nije im bitni ni što vojnici napuštaju vojsku pa pokušavaju da to reše tako što će u vojsku da šalju sve one koji nisu služili vojsku a imaju do 40 godina. Ne vredi više ni do 30, nego sad i 40 godina. To im nije smetalo da osnuju tajnu službu u vojsci, petu po redu bez ikakve kontrole. Formirana je tajna služba pod nazivom Centar za operativnu i tehničku podršku pri vojnoj policiji, što ne kontroliše ni Generalštab, ni država Srbija. Šta radi Đura Jovanić, šef VBA? Proganja opoziciju i druge građane Srbije, bez ikakve kontrole. Para za vojnike nema, ali ima najsavremenije opreme za prisluškivanje i praćenje“, podvukao je Aleksić.

Nakon toga je spomenuo neka od ključnih imena koji na određeni način pomažu Slobodanu Tešiću.

„Od SDPR-a ste napravili jedno od najneuspešnijih preduzeća u Srbiji. Sve agente ste dali Slobodanu Tešiću koji sada prodaje i bogati se kao vaš kadar, on prodaje po damping cenama, a u tome mu pomažu Nenad Miloradović, siva eminencija Ministarstva odbrane, Đura Jovanić iz VBA, kao i Brana Prostran koji je prijatelj porodice Vučić. On sa njima putuje, pravi zgrade, lični prijatelj Vučića. I on zajedno sa svima vama uništava odbrambenu industriju Srbije. Tu su još Pro inter i druge firme koje se bave softtverom, a sada su našli da uzimaju i od vojske“, rekao je Miroslav Aleksić.

Na njegov govor reagovao je i ministar Siniša Mali koji je rekao da opozicija verovatno prima novac za ono što priča.

„Jeste li vi svesni šta radite? Širite defetizam, jeste li svesni koliko lažete i radite protiv svoje zemlje, pa kao da neko, a verovatno vas i stvarno plaća. Treba da vas bude sramota. Ponosni smo na našu vojsku i vojnike i čuvaćemo Kosovo“, rekao je Mali, posle čega je dobio ogroman aplauz poslanika vlasti, ali i negodovanje poslanika opozicije.

Sve informacije iz Skupštine Srbije pratite u lajv blogu na Nova.rs.

Bonus video: Skupština: umesto o državnoj kasi optužbe i uvrede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare