Savo Manojlović Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

"Juče je Ustavni sud kao što smo najavili na osnovu inicijative ukinuo Odluku Vlade Srbije kojom je stopiran projekat Jadar - Rio Tinto. Baviti se ustavnim pravom u Srbiji, to vam je kao da ste vegetarijanac u klanici mesa", poručuje Manojlović u pisanom saopštenju.

On je izneo spisak od sedam skandaloznih odluka ovog suda još od 2009. godine.

„Reizbor sudija 2009. godine. Ustavni sud legalizuje i dozvoljava neustavni reizbor sudija. Ovim su otpuštene sve sudije, a zatim sve sudije birane po političkim kriterijumima, iako je stalnost sudijske funkcije osnova modernih država. Izdvojeno mišljenje (protivljenje) datoj odluci imala je sudija Olivera Vučić. Zahvaljujući ovom postupanju 867 sudija ostalo je bez posla zbirnom odlukom sa obrazloženjem na manje od dve strane“, navodi Manojlović.

Prema njegovim rečima, druga odluka je donošenje Briselskog sporazuma 2013. godine, a treća „otete penzije“:

„Ustavni sud potvrđuje protivpravnu odluku vlasti o otimanju penzija u potpunosti prihvatajući obrazloženje vlasti. U potpunosti je negirano zajemčeno pravo na imovinu i stečena prava penzionera, a prihvaćeno stanovište Vlade da bi u suprotnom došlo do ekonomskog kolapsa zemlje“, ističe Manojlović i dodaje:

“ 4. Obavezna članarina privrednoj komori. Ustavni sud legalizuje protivustavnu obaveznu članaraninu privrednih subjekata Privrednoj komori iako Ustav garantuje pravo da se ne može biti na silu član udruženja“, naglašava on.

Peta sporna odluka prema Manojloviću je Zakon o restituciji kada je Ustavni sud odbio je da uopšte zakaže javnu raspravu po pokrenutom postupku za ocenu ustavnosti koju je podnelo preko 25 poslanika opozicije u potpunosti negirajući iznete argumente i nejednakost među građanima kojima je oduzimana imovina.

Šesti se odnosi na poništavanje odredbe propisa na osnovu kojih je Siniši Malom oduzet doktorat zbog plagijata, a sedmi na to da još uvek nije odlučio o podnetom zahtevu za poništavanje izbornog postupka od 17. decembra 2023. godine, iako je reč o zahtevu o kome je trebalo ekspresno odlučiti.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare