Foto:Nova.rs; N1

Šesti protest "Srbija protiv nasilja" počeće danas u 18 sati ispred Narodne skupštine, nakon čega će građani krenuti u mirnu šetnju do zgrade Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. Desetine hiljade građana svake nedelje šetaju u nameri da se izbore za svoje zahteve, a kadrovi sa protesta "Srbija protiv nasilja" obišli su ceo svet.

Protest „Srbija protiv nasilja“ biće održan danas, građani će se okupiti ispred Skupštine Srbije u 18 sati, a zatim će krenuti šetnja do zgrade Vlade oko koje će biti napravljen prsten.

Nakon nekoliko govora javnih ličnosti i žrtava režima koji će biti održani ispred Skupštine, kako saznaje Nova.rs, šetnja bi trebalo da ide od zgrade parlamenta, preko Bulevara kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta. Odatle se skreće u Beogradsku ulicu ka Slaviji, a kolona će potom nastaviti Nemanjinom do Balkanske ulice. Građani će zatim ulicom Admirala Geprata doći do Kneza Miloša, gde će skrenuti desno ka Vladi Srbije i tako napraviti prsten oko ove zgrade. U šetnji će se kratko zadržati i ispred Ministarstva prosvete.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Potvrđeno je da će na skupu govoriti proslavljena glumica Jelisaveta Seka Sablić, kao i njen kolega Milan Marić. Osim njih obratiće se i zastavnik-letač u penziji Saša Jovanović, kolega stradalog Omera Mehića, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, nastavnica iz Beograda Marina Vidojević i student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić.

I ove nedelje se očekuje da će se okupiti više desetina hiljada građana, a evo kadrova koji su obeležili prethodne skupove:

Kadrovi iz Kneza Miloša 

Protest Srbija protiv nasilja Ulica kneza Miloša šetnja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Protest Srbija protiv nasilja Ulica kneza Miloša šetnja Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Blokada Gazele

Protest Srbija protiv nasilja most Gazela Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred Narodne skupštine

Foto: Naxi kamere
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je dron „video“ protest? 

Foto: Nova.rs

Protest uz kišobrane

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Tema sledećeg, šestog protesta, kako kažu organizatori, jeste obrazovanje. Zato je predviđeno da na njemu govore profesori, a pored njih i ovog puta biće glumci, ali i žrtve nasilja režima.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović“ u intervjuu za Novu je rekao da je ono veoma važno za državu u ovom trenutku.

„Naše kolege su predložile da tema bude obrazovanje i ono što je Dragan Bjelogrlić lepo naglasio, a to su mladost, novi ljudi i novi energija. Siguran sam da će i na samom protestu i na bini biti nove energije, mladih ljudi, učenika, profesora koji će govoriti o tome koliko je obrazovanje značajno u ovako teškom trenutku za državu“, podvukao je Zelenović.

Kada je reč o organizaciji protesta, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je vlast odlučila da zabrani snimanje dronom, ali je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo to demantovao.

Bonus video: Lešinari, trešnje i Ferari – simboli protesta „Srbija protiv nasilja“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare