Overiteljka opštine Vračar Sanja Timotijević overila je falsifikovani potpis glumice Vesne Čipčić na listi “Dobro jutro Srbijo” Borisa Tadića i Saše Radulovića. A onda se našla u proširenom sastavu Gradske izborne komisije ispred liste “Čedomir Jovanović - mora drugačije”. To praktično znači da će osoba koja je falsifikovala potpise građana, na kraju učestvovati u utvrđivanju konačnih rezultata beogradskih izbora.

Glumica Vesna Čipčić samo je jedna od javnih ličnosti čiji si lični podaci falsifikovani i zloupotrebljeni kao podrška nekim listama na nastupajućim izborima.

Među njima je i novinarka Jelena Zorić, čiji je potpis falsifikovan na dve liste – „Ćale, ovo je za tebe“ i „Srbija na Zapadu“.

Upravo je Zorić otkrila da je potpis glumice Vesne Čipčić overila overiteljka opštine Vračar Sanja Timotijević. Tu je važno napomenuti sledeće – da bi nečija izjava kao podrška izbornoj listi bila overena, potrebno je da osoba lično dođe kod overitelja ili javnog beležnika, da im da svoje podatke, odnosno pokaže lični dokument i svojeručno potpiše tu izjavu.

Razgovor Zorić i Timotijević tekao je ovako:

ZORIĆ: Da li ste vi overili potpis glumice Vesne Čipčić?

TIMOTIJEVIĆ: Ne znam.

ZORIĆ: Sećate li se, jeste li videli glumicu Vesnu Čipčić?

TIMOTIJEVIĆ: Ja, iskreno, ni ne znam ko je to.

ZORIĆ: Glumica naša, poznata.

TIMOTIJEVIĆ: Iskreno, ja na TV-u gledam eventualno Božićne filmove ili slušam muziku.

Najviše falsifikata u opštini Vračar

Ovim povodom članica proširenog sastava Gradske izborne komisije Sofija Mandić za Nova.rs kaže da ne zna da li je overiteljki poznato ko je Vesna Čipčić, ali zna da je videla mnogo overa sa njenim potpisom.

Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

“Na hiljade je potpisa na listama koje su overavale tri overiteljke opštine Vračar – Sanja Tadić, Nina Ivetić i pomenuta Sanja Timotijević. To su imena koja su se pojavljivala ne samo na listi na kojoj je završilo ime Vesne Čipčić, već i na mnogim drugim. Ono što smo mi mogli da vidimo jeste da su mnoge problematične izjave najčešće overene u opštini Vračar. Videla sam i izjavu koju je navodno potpisala Vesna Čipčić, to izgleda kao potpis jedva pismene osobe”, kaže Mandić.

Interesantno je i da je pomenuta Sanja Timotijević nakon što je overavala potpise građana, ušla u prošireni sastav Gradske izborne komisije, ispred liste Čedomira Jovanovića.

“Kad se gospođa Timotijević pojavila u proširenom sastavu GIK, ispred liste Čedomira Jovanovića, primetila sam isto ime i prezime i pitala je da nije ona možda overiteljka iz opštine Vračar. Očekivala sam negativan odgovor, međutim, ona je bez problema to potvrdila. Dakle, ona to i ne krije. A na kraju krajeva ta ista žena će sa svima nama na kraju utvrđivati rezultate izbora” ,kaže Mandić.

Šta zavisi od članova GIK

Član GIK Zoran Alimpić nedavno je u razgovoru za Nova.rs objasnio da se upravo preko GIK, odnosno većine u sastavu ove komisije, mže izvesti izborna krađa.

Zoran Alimpić Foto:N1

“U GIK vlast, odnosno SNS i SPS imaju jednog člana više. Odnos je 8 prema 7, u korist vlasti. Kada su ove dve stranke predale svoje izborne liste, vlast je dobila još dva člana u Proširenom sastavu GIK. Onda je opozicija počela da predaje svoje liste, pa se broj članova vlasti i opozicije izjednačio. Svaki put kad dođe do izjednačenja, pojavljuju se lažne manjinske liste. Najpre je to bila Ruska lista, a kad je Narodna stranka predala listu i ponovo došlo do izjednačenja pojavljuje se ova lista na kojoj je Basta”, rekao je Alimpić.

On je objasnio i zašto je većina u GIK važna.

“Kada dođe do izbora u GIK se glasa o prigovorima, glasa se o tome da li će izbori biti ponovljeni na nekom biračkom mestu, donosi se odluka o tome da li će neke kutije ponovo biti otvorene i glasovi prebrojani. Sve te stvari mogu odlučiti pobednika“, zaključio je Alimpić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar