Foto:printscreen/Twitter

Poplava fantomskih listića, odnosno poziva za glasanje ljudima koji ne žive na toj adresi, zahvatila je Beograd, ali i ostatak Srbije. Mnogi građani saznali su da imaju “podstanare” tek sada, uoči izbora, a ukoliko se odluče da celu stvar “isteraju na čistac” potrebno je da se naoružaju vremenom i strpljenjem, jer procedura nije nimalo jednostavna.

U Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) kažu da se ova pojava dešava uoči poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.
Građani koji otkriju da u njihovom stanu ili zgradi “žive” njima nepoznati ljudi, imaju pravo da od MUP-a traže imena osoba koje su prijavljene na njihovoj adresi.
Procedura je sledeća…

Foto: Privatna arhiva

Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese osoba koje je vlasnik stana, odnosno kuće. To je i jedina osoba koja je ovlašćena i može da podnese ovaj zahtev.

Za dobijanje ove informacije potrebna su sledeća dokumenta:

“Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, zahtev napisan u slobodnoj formi u kom će se navesti da se traži informacija o tome ko je sve po prebivalištu prijavljen na navedenoj adresi. Na posletku, neophodno je i platiti taksu od 330 dinara i priložiti uplatnicu. Informacije o žiro računu i pozivu na broj mogu se dobiti u nadležnoj policijskoj upravi”, navode u organizaciji CRTA.

Sva ova dokumenta zatim se predaju na pisarnici nadležne policijske uprave, a odgovor će biti poslat poštom na adresu podnosioca zahteva u roku od 10 do 15 dana.

Ukoliko je na vašoj adresi, upak, prijavljen neko koga ne poznajete, u CRTA napominju da ne postoji mogućnost da tu osobu odjavite bez njenog pristanka.

“Međutim, možete da pokrenete proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica. Ovaj zahtev podnosi se lokalnoj policijskoj stanici i za to su potrebna sledeća dokumenta: Vlasnički list ili ugovor o kupoprodaji kao dokaz vlasništva, očitana važeća lična karta, kopija dokumenta dobijenog od MUP-a u kome se nalazi informacija o građanima prijavljenim na vašoj adresi”, navode iz CRTA.

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta prethodnih dana pozivali su građane da im prijave sve ove “fantomske listiće”. Međutim, oni ne mogu pokrenuti postupak u MUP.
Informacije koje im dostavljaju građani, kako saznajemo, mogu koristiti samo za kontrolu izbornog procesa.

“Tako što ćemo imati evidenciju na kojim opštinama i adresama postoje fantomski birači, te da na dan izbora na tim biračkim mestima posebno obratimo pažnju na ta imena”, kaže sagovornik Nova.rs.

BONUS VIDEO: Imate li „izborne podstanare“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare