Aleksandar Vučić, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC/N1

Iako se godinama unazad govori o vezama predsednika Srbije sa biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji se nalaze na najnovijem spisku sankcija Velike Britanije, izjave Aleksandra Vučića na ovu temu vrlo su oprečne. Od nikada ih nisam čuo, do imam fotografije sa Veselinovićem…

Ovi “prijatelji” vladajuće stranke pogođeni su sankcijama Velike Britanije.

Pročitajte još...

Za Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste i čoveka kog predstavnici Srpske napredne stranke predstavljaju “kao zaštitnika Srba na Kosovu”, Britanci navode da je profitirao od zloupotrebe državnih ugovora i da je iskoristio uticaj da građevinskim kompanijama, u njegovom vlasništvu, dodeljuje unosne ugovore.

Za Zvonka Veselinovića, biznismena iz građevinske industrije s Kosova, Britanci navode da koristi javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Oni se već godinu dana nalaze pod sankcijama SAD, koje ih povezuju se sa švercom oružja i narkotika, ali i organizovanom kriminalnom grupom koja je optužena za navodnu umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

O vezama predsednika Srbije i Veselinovića i Radoičića mogo puta se govorilo u javnosti. Radoičić je redovni učesnik Vučićevih sastanaka sa Srbima na Kosovu i neko ko sa počasnih pozicija prati zasedanja Skupštine Srbije.

Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O vezama Vučića i ovih biznismena, ranije je govorila potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić. Podsetimo, ona je izjavila da se afera prisluškivanja predsednika Srbije desila upravo zbog toga što je upao na mere i u praćene razgovore Veselinovića i Radoičića.

Vučić se ovako branio:

“Ja, pravo da vam kažem, mislim da sam dva puta video na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i uvek o tome javno govorio, mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj upisan u svom aparatu… Možda da je bilo neko društvo oko Kosova pa da sam sa nekim razgovarao, pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem. Mislim da nikada u životu nisam razgovarao sa Milanom, nikada nisam razovarao osim ako je bio prisutan na sastancima kada ja prenosim poruke ljudima sa Kosova i gde sede predstavnici Srpske liste, pa mi se oni svi obraćaju. Nikako drugačije“, rekao je Vučić.

Novinarske kamere i saznanja išli su u drugom pravcu.

O bliskosti Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika države, više puta su pisali istraživački novinari BIRN-a, KRIK-a. Tada su objavljivane i fotografije Andreja Vučića u društvu osoba koje se sada nalaze na listi sankcija SAD i Velike Britanije.

Vučić je tada rekao novinarima KRIK.a:

“Imam i ja fotografije sa Zvonkom Veselinovićem, zašto ih niste našli?”.

“Jeste sada ovo iznenađujuće da tvrdi da ih nikada nije video. A osim njegovog brata, njegov kum Nikola Petrović dosta vremena provodi i sa Zvonkom Veselinovićem i sa Milanom Radoičićem, o čemu svedoče i fotografije koje su mediji već objavljivali“, rekla je tada Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Istini za volju, javnost je za Milana Radoičića čula upravo od Vučića, koji ga je opisao kao „čoveka koji brani srpski narod i ognjišta na severu Kosova“.

Naknadno, kad se njegovo ime spominjalo u vezi sa ubistvom srpskog političara sa KiM Olivera Ivanovića, branio ga je rečima:

“Radoičić nije cvećka, ali imam dokaze da nije umešan u ubistvo Olivera Ivanovića”.

Sada se ova „cvećka“ nalazi na spisku sankcija SAD i Velike Britanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare