Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; FoNet/Milica Vučković, Nemanja Jovanović/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Mesecima unazad jedna od glavnih političkih tema jeste da li će organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” uspeti da dogovore i zajednički nastup na narednim izborima. Odgovora još nema. To vreme, međutim, nije gubila desnica, pa je u ovom trenutku mnogo izvesniji njihov dogovor. Zajednička odbornička grupa Dveri i Srpske stranke Zavetnici koja je juče formirana u Skupštini grada, može biti prvi korak ka njihovoj sve izvesnijoj predizbornoj koaliciji. Uz pojačanje Novog DSS, a potencijalno i Narodne stranke.

Dok su sve oči uprte u proevropsku opoziciju, dogovore sklapa desnica. Juče je u Skupštini grada formirana zajednička odbornička grupa Dveri i Zavetnika, a kako njihovi lideri Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski kažu za Novu očekuju da im se priključe i druge parlamentarne i vanparlamentarne stranke.

Lider Dveri Boško Obradović za naš list kaže da formiranje nove odborničke grupe prirodan nastavak odlične saradnje dve političke organizacije na republičkom nivou.

Boško Obradović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Smatrali smo da i na beogradskom nivou treba ukrupniti naše snage u cilju predstavljanja trećeg puta na srpskoj političkoj sceni između bivše i sadašnje vlasti. Apsolutno smo otvoreni za dalje proširivanje ovog državotvornog i patriotskog bloka, a pre svega za koaliciju NADA sa kojom smo takođe sarađivali na republičkom nivou oko odbrane i očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Srbije. Očekujemo da nam se priključe brojne druge parlamentarne i vanparlamentarne stranke, udruženja i intelektualci koji dele ista patriotska i opoziciona uverenja”, navodi Obradović.

Sličnog je mišljenja i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: FoNet/Milica Vučković

“Saradnja koju smo ojačali na lokalnom nivou sa Dverima, rezultat je zajedničke borbe za iste principe u okviru koje tretiramo interese građana Beograda. To jeste određeni vid nove političke akcije, a da li će ostati samo na lokalnom nivou, o tome ćemo razgovarati u narednom periodu.
Otvoreni smo za poboljšavanje saradnje i okupljanje na nivou principa. Ako političko udruživanje vodi nacionalnom okupljanju, to svakako ima našu pažnju i interesovanje. Sa Novim DSS imamo konstruktivnu i dobru komunikaciju, imamo iskustvo saradnje u parlamentu, tako da ne isključujemo nove korake u tom smeru, ali to ipak zavisi od nekoliko važnih faktora, o čemu će više biti reči u narednom periodu”.

PROČITAJTE JOŠ...

Novi DSS je takođe otvoren za saradnju.

Predrag Marsenić Foto: Ivan Dinić/Nova

“To je jedna dobra opcija, a mi već dugo razgovaramo s njima. Dveri i Zavetnici su se u ovom trenutku dogovorili za formiranje nove odboričke grupe, zato što su Zavetnici ostali bez dela odbornika koji su prešli u SNS, pa više nisu imali dovoljno ljudi za odbornički klub. Svejedno, bliiža saradnja desničarskih stranaka je svakako jedna od boljih opcija i za Srbiju i za desničare”, kaže poslanik Novog DSS Predrag Marsenić.

O saradnji s Narodnom strankom

Prethodnih dana Nova je pisala i o tome da postoje izvesni problemi u komunikaciji između Narodne stranke i ostalih organizatora protesta “Srbija protiv nasilja”. Tako potpisa Narodne nema na spisku onih stranaka koje su predale zahtev za vanredne parlamentarne i beogradske izbore, koje je ovaj deo opozicije predao Predsedništvu, niti onom koji je predat RTS-u.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zato, ostaje otvorena mogućnost i da se stranka Vuka Jeremića približi desnici. Kad je reč o mogućoj saradnji s Narodnom strankom, Boško Obradović kaže:

“Narodnu stranku ideološki vidim u ovom nacionalnom okupljanju, a o mogućnostima i oblicima saradnje tek treba razgovarati. Svakako smatram da bi ovaj naš opozicioni blok ujedinjenih patriota automatski postao druga najjača snaga na srpskoj političkoj sceni i ključan faktor za formiranje buduće Vlade Srbije”.

Marsenić kaže da sa Narodnom imaju dobar odnos.

“Ako se sećate, kad je Aleksandar Vučić prihvatio Francusko-nemački plan za Kosovo, među onima koji su izašli protiv toga bila je i Narodna stranka. Mi imamo dobar odnos i sa Vukom Jeremićem i sa šefom njihovog poslaničkog kluba Stefanom Jovanovićem, ništa nije zaključeno, niti isključeno. Razgovaraćemo o najboljoj mogućoj varijanti”, poručio je Marsenić.

Đurđević Stamenkovski, međutim, kaže da dogovora s Narodnom strankom nema ni na vidiku.

“Oni su na izborima prošle godine nastupili u okviru probriselskog bloka, koji se ideološki značajno razlikuje od državotvornog kojem mi pripadamo. U međuvremenu je bilo određenih promena kod njih, tako da, koliko sam razumela, oni u ovom periodu definišu jasnije svoju političku poziciju. U svakom slučaju, dogovora o koaliciji sa Narodnom strankom nema, i tako nešto u ovom trenutku nije na vidiku”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare