Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs; Logo/Narodna stranka

Narodne stranke Vuka Jeremića nema među potpisnicima zahteva koje su predstavnici dela opozicije predali u ponedeljak Predsedništvu i u utorak RTS-u. Iako je ova partija među organizatorima protesta “Srbija protiv nasilja”. To raspiruje tvrdnje da postoje problemi u komunikaciji ove stranke i ostalih organizatora, te da može doći i do prekida saradnje.

Predstavnici opozicionih stranaka koje podržavaju proteste “Srbija protiv nasilja” predali su u ponedeljak Predsedništvu zvaničan zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. U utorak su se uputili ka zgradi RTS-a, gde su predali četiri zahteva koji se odnose na način njihovog izveštavanja.

Iako su njihovi poslanici podržali prošlonedeljnu blokadu rada parlamenta, prilikom koje su ispostavljeni isti zahtevi, na dokumentima predatim Predsedništvu i RTS-u nema potpisa iz Narodne stranke.

Marinika Tepić, Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pored toga, visoki funkcioneri ove partije sve češće kritikuju poteze opozicionog bloka koji organizuje proteste “Srbija protiv nasilja”. Sada zbog zahteva za raspisivanje izbora, dok su ranije loše komentarisali neke odluke vezane za protest.

Šef poslaničke grupe i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović u izjavi za Novu objašnjava zašto ih nema među potpisnicima pomenutih zahteva.

Stefan Jovanović Foto: Narodna stranka

“Narodna stranka je obavestila kolege iz organizacije protesta da bi o takvim zahtevima pre svega trebalo da se izjasni naše Predsedništvo. Smatram da raspisivanje izbora nije bilo među tim zahtevima i zato ne bi bilo pošteno prema građanima da se protesti iskoriste kao odskočna daska za predizbornu kampanju, jer to nismo obećali narodu. Nadam se da se slažemo sa ostalim kolegama iz opozicije da je cilj našeg zajedničkog delovanja promena vlasti, a ne tek da dobijemo kojeg poslanika više i da se novonastale stranke što pre domognu finansiranja iz budžeta. Opravdani narodni bunt ne sme biti proćerdan zarad uskostranačkih interesa, a bojim se da je ta opasnost sasvim realna. Smatram, takođe, da vanredni parlamentarni izbori i vanredni lokalni izbori u Beogradu ne smeju biti održani istog dana, a to nije bilo jasno iz ovog zahteva”, navodi Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, kako dalje ističe, ostaju u organizaciji protesta.

“Narodna stranka je jedan od inicijatora protesta i svakako ostajemo sa narodom na ulici, kao i u organizaciji protesta. Važno je da se ne odustane od zahteva koji su postavljeni u maju, posle dva masovna ubistva u kojima je izgubljeno 19 nevinih života”, zaključuje Jovanović.

„Da se dokažu na delu“

Sve se to dešava svega nekoliko dana nakon što je bivši potpredsednik ove stranke, a sad lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić u intervjuu za Novu rekao da Narodna stranka mora da se dokaže.

Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ukoliko Narodna stranka prihvati koncept i vrednosti oko kojih smo se okupili u protestu i ukoliko želi da bude deo toga, to će morati da dokaže na delu. Oni u ovom trenutku jesu u organizaciji protesta, ali prosto njihove izjave i njihov način funkcionisanja u okviru ove grupacije ukazuju na to da se oni ne slažu sa time što mi radimo, tako da će oni morate da odluče gde će biti. Njihova politika mnogo više teži ka desnici, nego ovoj grupaciji kojoj mi pripadamo”, rekao je Aleksić.

Odgovarajući Aleksiću, šef poslaničkog kluba i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović za Novu kaže da oni “nemaju šta da se dokazuju bilo kome”.

“Pogotovu ne Aleksiću koji je donedavno bio visoki funkcioner Narodne stranke. Mi se dokazujemo građanima kojima nudimo program i rešenja za njihove probleme. Narodna stranka se zalaže za politiku koja podrazumeva zaštitu nacionalnih interesa i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i uspostavljanje Srbije kao moderne demokratske države, kao i države koja pruža jednake šanse za sve građane. Srbiju u kojoj nema povlašćene i bogate elite, koja je „jednakija“ od ostalih građana. Zaista ne bih dalje da komentarišem političko teoretisanje o levici i desnici. Reč je o jasnoj politici i uverenjima”.

Na pitanje da li Narodna stranka u ovom trenutku više naginje desnici, Jovanović odgovara:

“Narodna stranka se ne naginje i ne savija se kako vetar duva. Naši stavovi i opredeljenja su poznati od dana nastanka Narodne stranke. Ponoviću, zalažemo se za politiku koja podrazumeva zaštitu nacionalnih interesa i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i uspostavljanje Srbije kao moderne demokratske države, kao i državu koja pruža jednake šanse za sve građane”.

BONUS VIDEO: Opozicija predaje zahtev za izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare