Srpska napredna stranka predizborni miting
Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka predizborni miting u Merošini Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

"Predsedniče, dokle ćete više da delite ljude"? Upravo ovo pitanje predsedniku Aleksandru Vučića postavila je novinarka N1 televizije, ali precizan odgovor nije dobila. Istini za volju, pre novinarke ovo pitanje nije dobio nijedan građanin Srbije koji je pratio izjave lidera SNS. Istog onog lidera najveće stranke u državi koji je čak i period trodnevnog dana žalosti koristio da govori o opoziciji. Pričao je i u jedinstvu koje je preko potrebno državi u ovim momentima, ali umesto "preko potrebnog jedinstva" Srbija je dobila kontramiting 26. maja, dodatnu polarizaciju društva na "oni" i "mi" i totalni fijasko vlasti kada je reč o saniranju posledica koje su pogodile državu kao nikada do sada.

„Vi ste predsednik svih građana, a ovde delite medije na tajkunske i netajkunske. Zar ne mislite da to ima uticaja na situaciju kojoj se nalazimo? Zar mislite da je fotografija premijerke Brnabić neprikladna koju je objavila na društvenim mrežama i da se time rugala svim građanima koji su bili na protestima? Zar ne mislite da je sve to malo neumesno u ovih 10 dana posle dva masakra?“, upitan je Vučić na konferenciji za medije u nedelju u Smederevu.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Svaki građanin na Gazeli na protestu u petak verovatno je postavljao sebi pitanje zašto predsednik ponovo deli narod. Isto to pitanje postavlja cela zemlja od 3. maja, nakon velike tragedije koja je pogodila zemlju.

Zbog čega? Zbog čega se govori o jedinstvu koje nam je preko potrebno, dok vlast deluje sasvim suprotno od ideja koje zagovara: organizuju se kontramitinzi, preti otkazima, bacaju anateme sa medija bliskih vladajućem režimu i stvara se veštačka podela na „nas“ i „njih“, „ispravne“ i „neispravne“, „na liniji predsednika“ i „protiv predsednika“.

Po slovu Ustava, Vučić je dužan da predstavlja jedinstvo zemlje, ali praksi sve izgleda suprotno. Umesto zajedništva, jedinstva i ujednačene taktike kako da se prebrodi najveća društvena kriza u modernoj istoriji zemlje, građani su dobili podele koje su najviše inicirane sa Andrićevog venca.

Nije Vučić želeo da tokom dana žalosti da napada i govori o opoziciji, ali vrlo brzo je sve nadoknadio u ponedeljak na Hepiju kod Milomira Marića. Poručio je da je urednik „Tabloida“ Milovan Brkić vodeći ideolog opozicije, što je neozbiljno i pominjati.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

„Oni odmah krenuli da brane svoje rijalitije. Pošto su njihovi rijalitiji dobri, a neki drugi ne valjaju. Dakle, nisu spremni ni o tome da razgovaraju. Oni su čitavu borbu protiv nasilja sveli na političke zahteve, a to je ‘Vučiću, odlazi.’ Okej, to sam razumeo. Razumeo sam vam zahteve, iako nisam shvatio kakva je moja krivica vezano za ove zločine. Nije trebalo da lažete narod da ćete da pričate o borbi protiv nasilja“, objasnio je Vučić.

Opoziciju je nazvao neozbiljnom i lešinarskom, a dan nakon dvosatnog nastupa kod Marića, predsednik je rešio da se i obrati preko Novosti pozivajući na veliki kontramiting 26. maja. Negirao je da je na protestima bilo više od 9.000 ljudi, što je dodatno revoltiralo građane.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jasno je u nedelju poručio da neće dati „Batu Gašića„, da on ništa nije kriv i da ga neće smeniti. Poruke predsednika su nedvosmislene i do sada nisu dovele do bilo kakve sanacije štete koja pođaja čitavu jednu naciju.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za Novu da bi Vučić najradije voleo da ujedini Srbiju, ali u apsolutnoj poslušnosti prema vladajućem režimu.

„Pošto mu to ne uspeva, on, kao i svaki političar diktatorskih sklonosti, smatra da je društvo nestabilno samo onda kada je njegova vlast nestabilna. Stoga masovne demonstracije njemu simbolišu nestabilnost koja može da se poveća, sto ga primorava da učesnike demonstracija etiketira pred ostatkom Srbije kao uzrok nestabilnosti, a ne kao reakciju na dugogodišnju lošu upravu“, ističe Mrdalj u izjavi za Novu.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Mrdalj napominje da Vučić kontramitingom pokazuje svojim pristalicama da je sila i dalje na njegovoj strani.

„To je motiv dobrog dela Vučićevih pristalica, čist oportunizam. Sa druge strane, tako se Srbiji pokazuje potencijal za građanske sukobe, a Vučić kao neko ko može da to spreči ukoliko mu se ne dira u apsolutnu vlast. Tako se opet vraćamo na suštinu – Vučicu je cilj vlast, a Srbija sredstvo“, zaključuje Mrdalj.

Pročitajte još...

„A, šta je to Ana Brnabić uradila pogrešno? Čime ih je uvredila“?

U poslednjem obraćanju Vučić je poručio da je on predsednik svih građana, da on poštuje zahteve i da je njegova obaveza da obrati pažnju na njih.

Ipak, odmah nakon ove „pomiriteljske“ izjave, Vučić je dodatno polarizovao javnost.

„Šta je to Ana Brnabić uradila za one koji ne znaju. Te večeri smo bili predsednica Vlade, pa ministar finansija i ja, ja sam pio čaj, nije ni važno. Pričali smo o svemu u jednoj beogradskom kafiću, restoranu i tom trenutku vidimo na osnovu te slike da je toliko ljudi. I Ana stavi na fotografiji nas troje, ja to ne znam ni da uradim i zašto je onda usledila najveća hajka protiv nas. Šta je Ana Brnabić uradila, čime ih uvredila? Čime? Istinom, razobličavanje, time što je caru rekla da je go. Ja se nisam smejao, osmehnuo sam se. Pitaju šta je smešno na fotografiji. A onda kreće svih mačo muškaraca, koji kažu sram te bilo. Što? U čemu je problem ako se ne govori istina“, govorio je Vučić o fotografiji koja je duboko polarizovala javnost u državi.

Foto: Ana Brnabić/Tviter

U pitanju je fotošopirana objava premijerke Ane Brnabić na kojoj su ona, ministar Siniša Mali i predsednik Aleksandar Vučić predstavljeni kao da ih ukupno devet. Time je pokušala da diskredituje broj ljudi na protestima.

Takvu jednu objavu predsednik nije želeo da ni da osudi, a o sankcionisanju nije bilo ni govora. Duboki rov podela time je i dalje ostao otvoren, a do kada  – niko ne zna. Jasno je samo da miting 26. maja nije rešenje za taj problem.

Bonus video: Aleksandar Dikić_ Vučić, Brnabić i Mali prave od Srbije rijaliti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare