Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Za četiri dana - četiri obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Konferencije za medije, Dnevnik na RTS, "Ćirilica" na Hepiju, video snimak objavljen na „Novostima“ i konačno konferencija na Pinku. Ovo je samo deo opusa nastupa predsednika države, koji je poslednjih dana maksimizirao broj obraćanja, te se „populisu“ prikazivao sa „malih ekrana“ u proseku na 24 sata.

O kvantitetu toliko, a kada je reč o kvalitetu, odnosno sadržaju njegovih nastupa, slika je još složenija: napada se opozicija, proizvode konstrukcije kako građani koji mirno protestuju žele nasilje, osuđuje se svako ko drugačiji misli i priprema teren za veliki kontramiting krajem maja.

Osim toga, SNS „mašinerija“ upregnuta je do krajnjih napora kako bi se režim sačuvao od daljeg opadanja popularnosti, o čemu govore i istraživači javnog mnjenja, ali posredno i sam lider naprednjaka.

Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

U nedelju uveče predsednik Srbije obratio se građanima u Dnevniku 2 na RTS-u, kako bi napravio mali uvod u ono što će samo dan kasnije govoriti kod Milomira Marića u „Ćirilici“. Analitičari i novinari ocenili su da je Vučićevo obraćanje u nedelju prešlo granicu ukusa i pristojnosti, što je sa određene vremenske distance bio samo mali uvod za njegov nastup u ponedeljak.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/Happy

Od samog starta, u „prajm tajmu“ na Hepiju kod Marića, Vučić je krenuo silovito: urednik „Tabloida“ Milovan Brkić predstavljen je kao ideolog opozicije, pričao je o svojim tučama u mladosti, o tome kako je Njujork Tajms tajkunski medij, a opozicija neozbiljna, da nema problem da izađe na izbore i da će morati da se izbori sa direktorima javnih preduzeća koji odavno ne rade u interesu naroda.

Kada je javnost naivno pomislila da je predsednik završio svoj talas obraćanja, usledio je jedan „stendap“ nastup u utorak preko portala „Novosti“: razlog nije bio baš uočljiv na prvi pogled, imajući u vidu da se obraća svakog dana, ali je nastavak bio jasan – pozvao je svoje pristalice na kontramiting 26. maja, kako bi se održao najveći skup ikada u Srbiji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije to bilo sve, naprotiv. Dan nakon obraćanja preko video linka za Novosti, dva dana nakon gostovanja kod Marića i tri dana posle obraćanja u praktičnom monologu na RTS, Vučić je stigao i do Pinka.

Ponovio je da je na protestu u ponedeljak bilo 9.000 ljudi, te da se nada da će njegova stranka dostići skup od 50.000 građana. Naravno, iskoristio je i priliku za obračun sa političkim protivnicima, nazvavši ih hijenama i lešinarima.

Vučić je optužio opoziciju da je zloupotrebila tragediju na „najprljaviji način“, te da je, prema njegovim rečima, jasno da je to bio politički skup. Govoreći o skupu koji je najavio za 26. marta, on je naveo da će govoriti o planovima za budućnost Srbije.

„Mnogi na političkoj sceni nikada nisu razumeli suštinu. Rekao sam da sam znao da nekima neće biti dovoljno ni da im sazovete Skupštinu, ni da im kažete da sačekaju do 27. maja, da će videti ostavke i promene velike. Zato što sam znao da ih nikada to nije interesovalo. Oni su najavili skup protiv nasilja, a onda su stavili Mariniku u prvi red (Marinika Tepić prim. aut) i stranačke funkcionere. Onda vam je Milivojević (Srđan Milivojević prim.aut) rekao da su se građani odazvali pozivu stranaka. Onda je bilo jasno da niko nije bio protiv nasilja, iako su neki ljudi došli, ali niko od organizatora nije bio protiv nasilja“, rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Ponovio je da je Milovan Brkić ideolog opozicije, iako opozicija nikada nije vezivala svoje delovanje sa pravcem u kom Brkić vidi Srbiju.

„Oni odmah krenuli da brane svoje rijalitije. Pošto su njihovi rijalitiji dobri, a neki drugi ne valjaju. Dakle, nisu spremni ni o tome da razgovaraju. Oni su čitavu borbu protiv nasilja sveli na političke zahteve, a to je ‘Vučiću, odlazi.’ Okej, to sam razumeo. Razumeo sam vam zahteve, iako nisam shvatio kakva je moja krivica vezano za ove zločine. Nije trebalo da lažete narod da ćete da pričate o borbi protiv nasilja“, objasnio je Vučić.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije kaže za Novu da su najnovija dešavanja u zemlji jedna potpuno nova situacija za naprednjake i Aleksandra Vučića, koji očigledno ne drži stvari pod kontrolom.

„SNS nije navikao da funkcioniše u nekontrolisanom okruženju, pa zbog toga Vučića ne viđamo na tv debatama, naprednjaci zbog toga ne idu na nezavisne medije jer ne znaju šta će ih dočekati. Konačno, zato ih nismo videli ispred ‚Ribnikara‘ jer nisu znali šta će tamo da ih dočeka. Poslednjih meseci vidimo nekontrolisanu situaciju, a neposredno pre tragedije to smo mogli da vidimo i na primeru rešavanja kosovskog pitanja, gde Vučić sve ređe uspeva da balansira politiku između Zapada i Rusije“, objašnjava sagovornik Nove.

Foto: N1

Osim toga, Vučićevi nastupi nikako nisu doveli do smirivanja tenzija i podizavanja opšte bezbednosti i sigurnosti građana. Naprotiv, protesti u ponedeljak na izveli su na ulice Beograda više desetina hiljada građana, a protesti su održani i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu… Nakon poruka vrha države i stanja opšteg straha građani su svoj revolt iskazali na ulicama:

Zbog toga Vučić pokušava da zatvori sve „rupe“ koje cure i unutar njegove stranke, ali i među građanima koji su počeli da okreću leđa SNS.

Vučić je već najavio da će reformisati SNS, da će izvršiti smenu direktora javnih preduzeća koji se bahate i formirati Narodni pokret za državu, koji prema njegovim rečima neće samouništiti SNS.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Upravo zbog dešavanja poslednjih nedelja, Bursać smatra da Vučić i SNS ne drže stvari pod kontrolom.

„Više su doprineli eskalaciji poliitčkog konflikta nego smirivanju, da su su prihvatili neke stvari na vreme, da nisu išli đonom na opoziciju i suludih izjava, ja sam siguran da bi se opozicioni protest i bes građana izduvao. Ovako, oni su na jednu novu situaciju primenili svoj svakidašnji recept kada ih opozicija optuži za nešto – idu đonom, puštaju glasine, najavljuju izbore. To nije nešto što građani očekuju. Ne bih rekao da se SNS uplašio, ali se definitivno nalazi u situaciji u kojoj nikad nije bio i mislim da prave greške u koracima“, zaključuje Bursać.

Bonus video: Aleksandar Vučić o naručenom tekstu u Njujork Tajmsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare