Vojin Rakić i Aleksandar Fatić
Vojin Rakić i Aleksandar Fatić Foto: N1/Medija Centar Beograd

Prof. dr Vojin Rakić i prof dr Aleksandar Fatić uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću koje prenosimo u celini:

„Aleksandre Vučiću,

Vidimo da ste pročitali naše prvo pismo.

Neposredno nakon objavljivanja tog pisma pre oko mesec dana, Vaši botovi u Trećem osnovnom sudu u Beogradu su iznenada dali nalog da se jednom od nas oduzme dvoje dece u postupku nezakonitog „Izvršenja“ odluke koju je Vrhovni kasacioni sud ukinuo.

Članovi organizacije koju je osnovao i kojom rukovodi isti taj čovek počeli su da dobijaju telefonske pretnje, uključujući pretnje ubistvom. Odlazak jedne od mladih saradnica te organizacije u policiju doveo je do toga da ona čeka nekoliko sati, što uključuje čekanje tokom davanja izjave dok je službenik koji je uzimao izjavu redovno odlazio na konsultacije sa nekim, do toga da se smenjuju ljudi koji uzimaju inače veoma jednostavnu izjavu i na kraju do toga da jedan od službenika policije izjavi da ipak ne vredi uzimati pisanu izjavu, jer se “ništa ne može učiniti” (inače je mlada saradnica policiji dala i broj telefona sa kog joj je prećeno ubistvom).

Nekoliko dana nakon tog otvorenog pisma, demoliran je automobil drugog potpisnika, na zaštićenom parkingu ispred zgrade u kojoj živi.

Potom su istom tom čoveku, jednom od nas dvojice, upućene otvorene pretnje hapšenjem ako nastavi da piše kritički o Vama.

Takođe, doneta je nezakonita odluka u Prvom osnovnom sudu, takođe od strane Vaših botova, kojom mu je oduzeto dete.

Drago nam je da čitate naša pisma. Jasno nam je da su Vaše mogućnosti odgovaranja na njih u skladu sa civilizacijskim i socijalnim miljeom u kome se krećete, a to je navijački nivo.

Aleksandre Vučiću, šta mislite o tome kako narod u Srbiji gleda na metode koje primenjuje Vaš partijski saborac Belivuk? Šta mislite šta narod misli o Vašem napadu na advokata koga optužujete da je kukavica „zato što ne kolje ljude“, za razliku od članova bande Vašeg partijskog kolege Belivuka, koji su, kako kažete, „hrabri“ zato što kolju ljude?

Aleksandre Vučiću, samo ništarija može da udara na decu svojih političkih protivnika, da naloži da se preti ubistvom saradnicima na poslu svojih političkih protivnika ili da šalje kukavičke kojote sa legitimacijama da im demoliraju automobile.

To je način na koji se ponaša Vaš partijski kolega, gospodin Belivuk.

To je način ponašanja karakterističan za one tribine na stadionima na kojima se okupljaju huligani, a ne za civilizovano društvo.

Vi ne birate sredstva kako biste se obračunali sa kritičarima i političkim protivnicima, uključujući nas, i to uz pomoć ništavnih partijskih sudija – uništavanjem naših porodica, kao što već deceniju puštate da mafijaška hobotnica u pravosuđu trguje decom siromašnih građana Srbije.

Prošle godine ste jednog od nas, sa svojim šoferima i tabloidnim spodobama, provlačili kroz medijsko blato. Pomoću par kriminalnih sudija ste pokušali, a i dalje pokušavate, da mu uzmete troje dece.

Ove godine ste i drugom od nas, pomoću istog takvog polusveta, oduzeli dete.

Vi udarate na decu svojih političkih protivnika. To je jedan od omiljenih načina Vaše borbe.

Aleksandre Vučiću, seni nevino ubijenih ljudi, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana, vapiju za pravdom. Naša deca vapiju za pravdom. Svi pošteni, pristojni građani Srbije vapiju ka nebu za pravdom od Vašeg anticivilizacijskog zuluma.

Vaši drugari i Vi već ste na listi za individualne sankcije SAD i njihovih saveznika. Dobar deo novca Vam je blokiran i ne možete više da obavljate finansijske transakcije u zemljama u koje ste Vi i Vaši drugari sklonili novac koji ste pokrali od građana Srbije.

Uništili ste Srbiju. Uništili ste narod i njegove vrednosti. Uništavate i prirodu, izvorišta, reke, planine, obradivu zemlju, sve za novac. Naredili ste svojim evet efendijama da konačno odobre da Rio Tinto uništi deo naše zemlje.

Oduzeli ste, pomoću kriminalnog polusveta u svojoj socijali pod komandom dezertera, šofera i kukavičkog šljama iz susednih zemalja koji je odmah pobegao sa svojih ognjišta “čim je prva puška pukla”, a sada “Srbuje” i lupeta protiv drugih naroda u Beogradu, ceo jedan mali narod, srpski narod, od njihovih roditelja, oduzeli ste desetine hiljada mališana građanima Srbije, i ćutite umesto da odgovorite na javne inicijative i da taj polusvet konačno počnete masovno da hapsite i procesuirate.

Aleksandre Vučiću, kako se usuđujete da govorite onako kako govorite o ljudima poput advokata Jovice Todorovića, pokojne Jelisavete Vasilić, o sudiji Vrhovnog kasacionog suda Radmili Dičić, o predsedniku Višeg suda u Beogradu Aleksandru Stepanoviću, i o drugom pristojnom svetu? Ko ste Vi da se uopšte oglašavate o pristojnom svetu?

Zbog onoga što ste uradili sa ionako polupropalim pravosuđem, koje ste nasledili, zbog toga što ste ga pretvorili u jednu SNS livadu na kojoj cveta gotovo isključivo toksični korov, a u njemu poneki častan sudija, izuzetak, koga nastojite da slomite i uništite sa svetom poput Belivuka, Miljkovića i Vulina, u Srbiji će morati da se uvede tranziciona pravda posle Vašeg režima.

Čoveče, da li ste svesni da se ceo svet zabavlja analizirajući Vaše grimase? Da li ste uopšte svesni toga da pred kamerama govorite kako mešate alkohol sa jutarnjim i večernjim dozama lekova?

Da li Vam je jasno da predsedavate jedinom Severnom Korejom u Evropi u kojoj postoji jednopartijski parlament bez opozicije?

Da li ste svesni da ste zemlju vratili na nivo jedne orijentalne despotije, koja je predmet podsmeha gotovo celog sveta?

Da li ste svesni da su Vladimir Cvijan i Oliver Ivanović srpski Adnan Kašogi? Kao što su Vaši prijatelji iz orijentalnih despotija kojima dižete Beograd na vodi i prodajete PKB, saudijskog novinara Kašogija isekli na komade i istopili u kiselini, Vi tako isto, u tom maniru, pokazujete na televiziji mešalice za ljudsko meso i govorite o ljudskim ćevapima!

Čoveče, da li ste svesni da ste nivo javnog diskursa u Srbiji doveli na nivo kanibalskog društva?

Šta mislite, kuda vodi to sve što radite? Da li vidite koliko svakim svojim postupkom potvrđujete da je Jovica Todorović očigledno u pravu kada kaže da su vrednosti Vaše vlasti iste kao Belivukove?“.

Prof.dr Aleksandar Fatić
Prof. dr Vojin Rakić

BONUS VIDEO: Slobodan Georgiev o Vučićevim vezama sa huliganima

PROČITAJTE JOŠ: