Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Jedinstvena organizacija sindikata Sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS poslali su otvoreno pismo prvoj ženi Vlade Srbije koje prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se povodom Vaših svakodnevnih poseta lokalnim samoupravama i manje razvijenim regionima u Republici Srbiji.

Mislimo da je to idealna prilika da steknete utisak o efikasnosti rada organa uprave, a posebno Republičkog geodetskog zavoda u čije reformisanje ste i Vi lično uložili veliku energiju.

Posebno bi bilo dobro da se informišete kako funkcioniše katastar u opštinama u kojima postoji u formi šaltera ili tamo gde je nakon poslednje sistematizacije u RGZ-u ostalo 2-3 službenika. Ovo je naročito važno jer bi se u tome video pravi efekat ’vizije’ aktuelnog rukovodstva RGZ-a koju ste i Vi podržali usvojivši ovakvu sistematizaciju radnih mesta.

Ukidanje nadležnosti katastara i posebno ukidanje 110 izvršilačkih radnih mesta i pored sve digitalizacije koja je ’’uspešno sprovedena’’, uz potpuno gašenje 24 Službe za katastar je čini se potpuno u suprotnosti s aktuelnom politikom i regionalnim i demografskim razvojem u Republici Srbiji.

Kako je to moglo da bude prihvaćeno na Vladi kojom predsedavate nama zaposlenima u RGZ-u nije nimalo jasno?

Upravo zbog toga očekujemo od Vas da prilikom obilaska lokalnih samouprava malo pažnje posvetite i katastru kao važnom segmentu javne uprave.

Gospođo predsednice, čini se da je najbolje da od samih građana Lebana, Medveđe, Crne Trave, Rače, Opova, Ljubovije, Batočine itd. čujete šta misle o sprovedenoj reformi u ovoj oblasti. Posebno o mogućnostima komunikacije s lokalnim katastrom i blagodetima elektronskog sistema predaje zahteva i podizanja dokumenata.

U svakom od ovih katastara ste dobrodošli i moći ćete da se na licu mesta uverite o ’uspesima’ reformi koje je sproveo direktor Drašković uz Vašu podršku.

O istim pitanjima bi trebali da se informišete i kod samih zaposlenih u katastru, a kao i kod lokalne samouprave, advokata, notara i sl. Kada biste uradili nešto slično, sigurni smo da bi ste konačno i uvideli kolike su razmere promašaja takozvane reforme i posebno štetne posledice reorganizacije koju ste i Vi kao Vlada podržali.

S druge strane, Vama kao najodgovornijoj osobi u sistemu vlasti ostaje i mogućnost da kao do sada verujete u nameštene marketinške predstave koje plasira aktuelno rukovodstvo RGZ-a, kome izgleda bezrezervno verujete.

Verujete im i kada na jasno postavljena pitanja sindikata odgovaraju lažima, manipulacijama i neviđenim pritiskom na zaposlene koji samo žele da daju svoj dorinos razvoju RGZ-a i naše zemlje u celini.

Na pitanje oko enormnog povećanja cene satelitskog snimka koji je kupljen za potrebe ozakonjenja i evidentiranja nelegalno izgrađenih objekata, nikada nije dat racionalan odgovor.

Na primeru aktuelnog konkursa za prijem novih službenika moguće je videti sav obim bahatosti i neprofesionalizma rukovođenja zavodom.

Već nekoliko meseci RGZ ne uspeva da na 321 slobodno radno mesto rasporedi preostalih 350 kandidata koji su po mišljenju Komisije bili dovoljno pismeni da popune pijavu za konkurs.

Onih nekoliko stotina koji su eliminisani zbog nepravilno popunjenih prijava i dalje rade na najodgovornijim poslovima u katastru ali u formi ugovoraca ili na određeno.

Za to vreme najbolji stručnjaci napuštaju RGZ i odlaze u preduzeća u kojima je pravo na rad priznato i gde se stručno mišljenje uvažava i nije zabranjeno, što je slučaj u RGZ-u danas.

Na pitanje zašto se i dalje svakodnevno prema zaposlenima koji su učestvovali u štrajku 2019. godine sprovode represije i šikaniranje, iako ste Vi kao Vlada garantovali da niko neće snositi posledice zbog učešće u štrajku koji je bio opravdan, umesto odgovora dobijamo dodatne pritiske.

Čini se da direktor Drašković za sva nepočinstva koja sprovodi u poslednjih nekoliko godina a o kojima postoje brojni nalazi inspekcija i regulatorniih tela kao i saznanja nas u sindikatima RGZ-a ima podršku predstavnika Vlade RS.

To je čini se prilično neracionalno ako se imaju u vidu sve moguće posledice ovakvog rukovođenja i nepovoljnih rezultata koji su vidljivi i pored sve moguće kampanje koja se sprovodi u cilju afirmacije ne posla, institucije ili reforme već pojedinaca.

Na kraju, ovim obraćanjem samo želimo da ukažemo da postoji i realni život u kome postoje i problemi koje su izazvali neodgovorni, bahati i nestručni rukovodioci.

To nije na žalost posledica spoljnih uticaja već isključivo slabost u okviru upravljanja javnom upravom, u ovom slučaju RGZ-om.

S poštovanjem.

U Beogradu 04.08.2021.

Bonus video:

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar