Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pokret Ekološki ustanak uputio je pismo prvom čoveku države, povodom donošenja dva nova zakona u Skupštini Srbije, zbog kojih se danima u celoj Srbiji organizuju protesti i blokade. Pismo prenosimo u celosti.

Gospodine predsedniče Republike Srbije, šaljemo Vam pitanja na koja tražimo da nam javno odgovorite. Ukoliko odbijete da odgovorite, predlažemo Vam da makar posvetite neko vreme razmišljajući o njima, budući da je reč o pitanjima koja Vas se, u najmanju ruku, tiču jednako koliko i nas.

Da li ste uopšte pročitali predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi?

Da li ste uopšte pročitali predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji?

Da li znate da je taj isti Zakon objavljen u službenom glasniku RS br. 111/21 od 25.11.2021. godine ? Isti ne može biti objavljen ako prethodno nije potpisan od strane predsednika RS.

Da li ste svesni da ste, kada ste u emisiji TV pink “ Hit – twit“ izjavili da bi „imali primedbe da ste videli Zakon o referendumu“, zapravo saopštili građanima da ste postupili protivno svojim ovlašćenjima i obavezama i da ste time čitavo zakonodavstvo Republike Srbije sveli na farsu?

Da li ste svesni da ako se dokaže da zakon niste pročitali a potpisali ste ga, da ste prekršili zakon?

PROČITAJTE JOŠ:

Da li ste svesni da će vaši neodgovorni i autokratski postupci biti predmet krivičnog gonjenja?

Da li ste svesni da vam po usvajanju ovih zakona (od kojih ste, da Vas podsetimo, jedan već usvojili) predstoje ne samo blokade puteva, već opšta pobuna građana snažno motivisanih višegodišnjim trpljenjem nepravde prouzrokovane vašom autokratskom i bahatom vlašću?

Da li ste svesni da ćete Vi i Vaši saradnici odgovarati za izazivanje i organizovanje sukoba upotrebom parapolicijskih formacija sačinjenih od kriminalca pod vašom komandom?

Da li ste svesni da je upravo Vama u velikom interesu da se u Republici Srbiji uspostavi vladavina prava, kako biste, kada budete odgovarali pred sudom za Vaše postupke, imali pravo na adekvatnu pravnu zaštitu?

Dajemo vam rok do petka 3. decembra da oba zakona povučete/poništite. Ukoliko ne povučete ove predatorske zakone, u subotu će Srbija stati, poručuju iz Ekološkog ustanka.

BONUS VIDEO: Ekološki ustanak protestna šetnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare