Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izmene Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, koje su danas usvojene u Skupštini Srbije, samo su još jedna potvrda da ne postoji politička volja da se poboljša atmosfera u parlamentu, već je reč o potezu kojim se samo formalno ispunjavaju preporuke međunarodnih institucija, saopštio je Otvoreni parlament.

„Kodeks je izmenjen na isti način na koji je i usvojen u decembru 2020. godine – preko noći, bez uključivanja javnosti i po hitnom postupku, delimično odgovarajući na svega nekoliko preporuka domaćih i međunarodnih organizacija. Kako je i rečeno u samom obrazloženju predloga, osnovni razlog za usvajanje izmena je ispunjenje preporuka GRECO, ali i inicijativa Vlade. Drugim rečima, Skupština Srbije nije samostalno, zarad zaštite javnog interesa i vraćanja poverenja građana u njen rad, uvidela nedostatke u dosadašnjoj, devetomesečnoj, primeni Kodeksa ponašanja, već je ovaj dokument iskorišćen za dobijanje brzih poena u međunarodnim izveštajima“, piše u saopštenju.

Kako podseća Otvpreni parlament, skupštinski saziv sa najmanje pluralizma u poslednjih 30 godina, iznenada je odlučio da se, nakon decenije odlaganja, u Skupštini Srbije usvoji etički kodeks.

„Istovremeno, poslanici koji su ga usvojili ne prestaju sa zloupotrebom govornice za obračun sa političkim neistomišljenicima. Poslanici ne prezaju ni od podsticanja narativa o ‘stranim plaćenicima’ i ‘domaćim izdajnicima’ protiv nezavisnih medija i građanskih aktivista. Najektremniji talas napada narodnih poslanika na nezavisne medije, javne ličnosti i civilno društvo usledio je samo tri meseca nakon što su poslanici glasali za to da se u Skupštini Srbije usvoji Kodeks ponašanja narodnih poslanika“, navodi ta organizacija.

„Zbog svega ovoga, nemoguće je u izmenama prepoznati bilo kakvu želju da parlament bude prostor u kojem poslanici štite javni interes, a ne
pozornica sa koje se čuje govor mržnje, širi netolerancija i diskriminacija. Od dve novine koje su izmenama uvedene, jedna se odnosi se na razradu
ideje o Etičkoj komisiji, koja je Kodeksom već predviđena, ali ni nakon devet meseci od usvajanja Kodeksa nije osnovana. Određena je i njena
uloga da daje neobavezujuća mišljenja na povrede Kodeksa. Druga novina je da će opomenuti poslanik biti kažnjen umanjenjem poslaničke plate za
10 odsto, dok će kazna za javnu opomenu biti 50 odsto od plate“, piše u saopštenju.

Otvoreni parlament navodi da je od početka primene Kodeksa podneto 10 prijava protiv poslanika koji su ga kršili, kako zbog upotrebe govora mržnje, umanjivanja ljudskog dostojanstva i podsticanja netrpeljivosti, tako i zbog kršenja parlamentarnih procedura.

„Podsećamo da su sve prijave, osim jedne, odbačene kao neosnovane. Neprihvatljivo ponašanje poslanika u skupštini u proteklih godinu dana nije sankcionisano čak ni Poslovnikom Narodne skupštine, za čije kršenje su takođe predviđene novčane kazne“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Lopovi, strpaćemo vas u vreću: Martinovićev „etički kodeks“ u praksi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)