Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia;Armend NIMANI / AFP / Profimedia; shutterstock

Kosovski premijer Aljbin Kurti otkrio je sinoć da prema nemačko - francuskom planu, koji je prihvatila i Evropska unija, Beograd i Priština treba da postignu sporazum o normalizaciji odnosa do marta 2023. Do sada je u javnosti pominjano nekoliko rokova za konačni dogovor, a Kurti je izjavio da je pomenuti naveden u predlogu koji su juče u Brisel doneli zvaničnici EU.

U poslednjih nekoliko meseci, uporedo sa rastom tenzija na terenu, Beograd i Priština zajedno sa posrednicima iz EU rade na postizanju konačnog dogovora. Zapravo, pred srpskim i kosovskim zvaničnicima je francusko – nemački predlog, koji su Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju predali Emanuel Bon i Jens Pletner, savetnici Emanuela Makrona i Olafa Šolca.

Prema onom što smo do sada mogli da čujemo, taj plan ne predviđa da Beograd formalno prizna nezavisnost Kosova, već pravnu realnost KiM, a Srbiji bi navodno omogućio brz ulazak u EU i veliku finansijsku pomoć. Ipak, i dalje je mnogo detalja nepoznato – ne zna se da li taj predlog i dalje predviđa da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN, a nepoznato je i šta je sa imovinom, statusom SPC na Kosovu, kulturnim nasleđem…

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj, Miroslav Lajčak, Aljbin Kurti u Briselu Foto:FoNet/EBS

Sa strane deluje da se užurbano radi na postizanju konačnog dogovora, a Kurti je nakon jučerašnjih neuspešnih pregovora oko tablica otkrio da je rok za potpisivanje sporazuma o normalizaciji mart 2023.

On je to izjavio nakon što je evropski šef diplomatije Žozep Borelj izjavio da kosovski premijer nije prihvatio kompromisni predlog za tablice koji su ponudili evropski posrednici.

“U predlogu koji su nam juče doneli Borelj i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Kurti.

Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nakon toga iz EU su demantovali da se odustalo od nemačko – francuskog plana.

“Bilo kakve tvrdnje da EU napušta predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD su netačne. EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje dve strane da se slože sa tekstom čim budu spremne da dokažu međunarodnoj zajednici da su sposobni da prihvate evropska rešenja”, naveo je portparol Evropske komisije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano i dodao da “ne može biti pregovora o normalizaciji uz prisutnu pretnju nasiljem”.

Do sada je u javnosti pominjano nekoliko rokova za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine. Tiranski list “Albanian post” objavio je prvi nacrt nemačko francuskog plana, prema kojem je planirano da dogovor dve strane bude postignut do polovine sledeće godine.

Miroslav Lajcak
Miroslav Lajčak Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Potom je u oktobru specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio da bi bilo dobro da do finalnog dogovora dođe do 2024, pre izbora u Evropi i Americi.

Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Upitan da li se slaže sa rokom da se do 2024. postigne konačni sporazum, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je da mu nisu rekli da je rok 2024.

„Meni su pominjali mnogo manje nešto i to u nedeljama, čak ne mesecima, oni sa kojima sam razgovarao“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO 27 godina od Dejtona i paralele

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar